För SD är brottslingarnas ursprung viktigast

Jimmie Åkesson visste förstås precis vilken bakgrund hans bröllopsgäst hade. Men han bryr sig inte.

Jimmie Åkesson har visat upp mycket dåligt omdöme som låtit en ledare för ett kriminellt mc-gäng delta vid hans bröllop.

Jimmie Åkesson har visat upp mycket dåligt omdöme som låtit en ledare för ett kriminellt mc-gäng delta vid hans bröllop.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledarkrönika2024-10-08 15:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jimmie Åkesson visste inte, han tror inte, det är inte säkert att och så vidare. Mycket kan man säga om Sverigedemokraternas ledare, men svagbegåvad är han inte. Ändå misslyckas han, i alla fall officiellt, med att ta reda på vad som bara är en snabbgoogling bort.

Om man googlar på ”Comanches” respektive ”kriminalitet” handlar tredje träffen om att personer inom mc-klubben är involverade i brottslighet som utpressningar, narkotika och olaga hot. Den fjärde träffen handlar om hur samma gruppering hamnat i konflikt med gängledaren Ismail Abdo.

Sökresultaten hade hamnat som etta och tvåa om listan inte toppats av den senaste veckans nyheter om att sagda Jimmie Åkesson bjöd in en lokal ledare för Comanches MC till sitt bröllop.

Detta fick sedan Åkesson att gå ut med en lång dementi på sociala medieplattformen X. Han kände inte till kopplingarna mellan gästen och den kriminella mc-världen. Åkesson har vidare ingen ”djupare kunskap om motorcyklar, mc-klubbar eller hur detta intresse hänger ihop med gängkriminalitet”. Och han har ”svårt att få ihop min bild av honom med hur han nu beskrivs i media”, eftersom bröllopsgästen ”enligt egen utsago” inte har något med kriminalitet att göra.

Åkesson glömde bort att googla också, får man anta. Om det han säger stämmer med verkligheten. Det är bara det att X-bekännelsen inte gör det.

Bröllopsgästen är sannolikt inte bara en ytlig bekant till Åkesson, även om SD-ledaren upprepade detta påstående så sent som i onsdags. Han har under flera års tid blivit bjuden till många av Åkessons privata tillställningar.

undefined
Sverigedemokraterna är och förblir främlingsfientliga, vilket den senaste veckans händelser visar.

Det här är den första SD-skandalen som slår direkt mot partiledaren. Dessutom är det en händelse som visar att det inte spelar någon roll hur mycket Jimmie Åkesson putsar och skrubbar på imagen, kärnan i hans parti är densamma: främlingsfientligheten, uppdelandet i vi och dom.

För lek med tanken på att någon som Ismail Abdo hade dykt upp som respektive på Erik Pellings (S) bröllop tidigare i år. Det hade förstås aldrig hänt. Erik Pelling har gott omdöme. Men om. Det hade blivit ett ramaskri, inte minst från SD-håll. Samma sak om någon rikspolitiker haft samröre med någon ur Foxtrotnätverket.

Men när en ledare för ett kriminellt belastat mc-gäng upprepade gånger bjuds in till Jimmie Åkessons fester och slutligen till hans bröllop, då menar Åkesson att det är ”klantigt” och att han inte haft ”anledning att närmare fundera över hans fritidsintressen”.

Vad det egentligen handlar om är att Sverigedemokraterna fortfarande bara bryr sig om en sak. Ränderna går aldrig ur. För dem är gängkriminalitet bara förkastligt om förövarna har ”fel” ursprung. 

Tidigare har SD hanterat skandaler genom att utesluta medlemmar. Vad ska Åkesson göra nu, kasta ut sig själv?