SÀnk skatten för katten

MervÀrdesskattesystemet i Sverige Àr orÀttvist. Inte minst drabbar det gulliga katter.

Katten pÄ bilden vet inte hur det det svenska momssystemet Àr uppbyggt, och det Àr nog lika bra. Reglerna Àr nÀmligen inte bara vÀldigt krÄngliga, de gör ocksÄ att kattmat blir dyrare Àn mÀnniskomat

Katten pÄ bilden vet inte hur det det svenska momssystemet Àr uppbyggt, och det Àr nog lika bra. Reglerna Àr nÀmligen inte bara vÀldigt krÄngliga, de gör ocksÄ att kattmat blir dyrare Àn mÀnniskomat

Foto: Vadim Ghirda

Ledarkrönika2020-08-17 07:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det Àr mÄnga saker katter inte kan. Handla i affÀrer, till exempel. Och tur Àr nog det. Om de kunde det skulle de nÀmligen upptÀcka att det svenska skattesystemet, genom mervÀrdesskatten (momsen), Àr utformat pÄ ett sÀtt som tydligt diskriminerar katter.

En mĂ€nniska som gillar att Ă€ta fisk betalar 12 procent moms hos fiskhandlaren, eftersom vi har sĂ€nkt momsen pĂ„ livsmedel. En katt hade dĂ€remot behövt betala 25 procent, eftersom den sĂ€nkta matmomsen bara gĂ€ller mat som ska Ă€tas av mĂ€nniskor. Samma vara kan alltsĂ„ ha olika moms beroende pĂ„ vem det Ă€r som ska konsumera den. Egentligen borde fiskhandlaren ta reda pĂ„ om fisken hen sĂ€ljer Ă€r tĂ€nkt som mat Ă„t kattĂ€garen sjĂ€lv eller dennes husdjur för att kunna lĂ€gga pĂ„ rĂ€tt skatt (i praktiken görs nog inte detta sĂ„ ofta – men det borde!). 

Denna typ av mĂ€rkliga moms-grĂ€nsdragningar finns lite hĂ€r och var. En annan orĂ€ttvist behandlad grupp Ă€r folk som Ă€lskar att dansa. Om man dansar för motionens skull, exempelvis hos Friskis & Svettis, betalar man nĂ€mligen 6 procent moms pĂ„ priset för passet. Om det dĂ€remot Ă€r dans i Folkets hus för skojs skull rĂ€knas det som nöje och momsen blir 25 procent. Som ett nöje rĂ€knas ocksĂ„ en dansbandskonsert med dansande publik – vilket gör att de fĂ„r fyra gĂ„nger sĂ„ hög skatt som andra konserter (vilka har 6 procent).

Listan pÄ situationer dÀr mÀrkliga grÀnsdragningar och orÀttvisor uppstÄr kan göras nÀstan oÀndligt lÄng. Vatten pÄ flaska har lÀgre moms Àn kranvatten. Det Àr högre skatt pÄ att Äka hundslÀde Àn taxi. Om en likkista transporteras av en likbil blir det sÀnkt moms, men inte om kistan bÀrs av mÀnniskor. Det Àr sju gÄnger sÄ hög moms pÄ biljetten till Lotta pÄ Liseberg som till AllsÄng pÄ skansen. En leksaksbok för barn dÀr nio av tjugo sidor gÄr att klippa ut fÄr lÀgre moms Àn en dÀr elva av tjugo sidor gÄr att klippa ut. Och sÄ vidare.

Att det Ă€r sĂ„ Ă€r dĂ„ligt av flera skĂ€l. För det första Ă€r det orĂ€ttvist mot dem som gillar dansband, sĂ€ljer kattmat och gör leksaksböcker med över hĂ€lften av sidorna urklippningsbara. 

För det andra Àr det krÄngligt och dyrt för bÄde Skatteverket och företagen att hÄlla koll pÄ olika skattesatser, redovisa dem och avgöra hur olika saker ska klassificeras. Bland annat har fall gÄtt hela vÀgen upp till Högsta förvaltningsdomstolen för att avgöra om basilika i kruka Àr en krukvÀxt eller ett livsmedel (det Àr ett livsmedel!), om dansande publik pÄ en housekonsert gör att de ska fÄ höjd moms (det gör det inte, eftersom publiken tittar mot scenen nÀr de dansar) och om ett magasin dÀr det följer med en cd-skiva fÄr betraktas som en enda vara (det fick det inte). Det skapar onödig byrÄkrati, osÀkerhet och kostnader.

För det tredje Ă€r sĂ€nkt moms ett vĂ€ldigt otrĂ€ffsĂ€kert sĂ€tt att nĂ„ politiska mĂ„l. Det sĂ€gs ofta att sĂ€nkt moms pĂ„ mat Ă€r viktigt för att stödja lĂ„ginkomsttagare och barnfamiljer, men riksrevisionen har visat att det finns mycket billigare och effektivare sĂ€tt att hjĂ€lpa dem Ă€n en sĂ„ bred sĂ€nkning. SĂ€nkt moms pĂ„ böcker skulle fĂ„ fler att börja lĂ€sa, men det gjorde det inte. 

För det fjĂ€rde minskar den politiska motstĂ„ndskraften mot lobbying för fler sĂ€nkningar nĂ€r systemet redan Ă€r sĂ„ urholkat. Vi har redan fĂ„tt sĂ€nkt moms pĂ„ livsmedel, inrikes resor, kultur, böcker, camping och djurparker för att ge nĂ„gra exempel. Men i stĂ€llet för att hĂ„lla pĂ„ och dutta med olika sĂ€nkningar och olika nivĂ„er för olika varor borde momsen göras enhetlig. 
Att bara höja all moms till 25 procent skulle dock innebÀra en skattehöjning pÄ drygt 60 miljarder, och det gör ju ingen ledsen glad. I stÀllet skulle vi kunna lÀgga den generella momsen pÄ ungefÀr 21 procent. Det skulle dÄ ge en sÀnkt moms pÄ exempelvis klÀder, elektronik, hantverk, djurfoder, tandkrÀm och alla tjÀnster.

Det skulle ocksĂ„ underlĂ€tta för Skatteverket och domstolarna som skulle slippa ödsla tid pĂ„ att utreda hur roligt det Ă€r med olika sorters dans, och för företagare som slipper redovisa och hĂ„lla koll pĂ„ flera olika skattesatser. Dessutom skulle det Ă€ntligen ge rĂ€ttvisa till dansbandsĂ€lskarna, hundslĂ€deförarna, Liseberg-Lotta och de gulliga katterna. 

LĂ€s mer om