Ryska bottar borde inte få rösta i EU-parlamentet

Förtjänar inte Europa bättre politiker än så här?

Fidias chockerade alla när han vann 19,36 procent av Cyperns röster i det senaste EU-valet.

Fidias chockerade alla när han vann 19,36 procent av Cyperns röster i det senaste EU-valet.

Foto: Petros Karadjias

Ledarkrönika2024-07-26 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det sägs att delad glädje är dubbel glädje. Det sägs också att det är enklare att bära smärta om man delar den med andra. Det är vad den här texten kommer handla om. Jag har upptäckt någonting jag stör mig på och nu kommer ni också tvingas bli medvetna om det.

Det är en ljum junikväll på Cypern. Det har precis varit val till Europaparlamentet och ö-nationen är redo att skicka sina sex ledamöter till Bryssel. Det stora center-höger partiet, DISY har lyckats skrapa ihop den största delegationen med två ledamöter. Det stora kommunistpartiet AKEL har tappat ett av sina två mandat och det socialdemokratiska EDEK har åkt ur parlamentet. I deras ställe har en ultranationalist från det högerextrema ELAM och en man vid namn Fidias Panayiotou trätt in.

Fidias Panayiotou, eller bara Fidias som han är mer känd som, är ingen klassisk politiker. Fram tills valdagen hade han aldrig engagerat sig i ett parti eller haft några förtroendeuppdrag. 24-åringen har fram till nu försörjt sig som youtuber.

Fidias faller in i en klassisk kategori av youtuber. De vars videor har premissen ”kolla på mig jag har gjort något galet”. Hans videor har handlat om saker som att planka på snabbtåg i Japan och trakassera Elon Musks mamma tills Tesla-ägaren gick med på att ge honom en kram.

undefined
Att ryska bottar får avgöra hur omröstningar faller ut i parlamentet är inte rimligt.

Att vara bred och populär är så klart inte dåligt, men det Fidias sysslar med går längre än så. I parlamentet låter han sina följare på Instagram och TikTok avgöra hur han ska rösta i viktiga omröstningar. Ett exempel på det var omröstningen om vem som skulle bli EU-kommissionens ordförande. Fidias är öppen med att han är oinsatt i stort sett alla frågor och verkar inte lägga ner särskilt stor energi på att sätta sig in i dem heller. Han har själv sagt att hans huvudsakliga mål med att sitta i parlamentet är att göra politik ”coolt”.

När Fidias misslyckas med att leverera någon som helst förändring eller göra politik coolt lär inte reaktionerna bli nådiga. Det är nämligen problemet med all populism, man lovar mer än man kan hålla, misslyckas att leverera det och slutligen trycks ens besvikna väljare längre ut på ytterkanten. Mer radikala förslag vinner mark och polariseringen tilltar.

Det är både genuint farligt och ansvarslöst att låta den aktör som snabbast kan skapa bot-konton på TikTok avgöra hur man röstar i parlamentet. Det är ett hån både mot alla stackars cyprioter som nu företräds av Fidias och mot hela den europeiska demokratin.