Det går inte ihop. Det var intrycket när beskedet först kom att friskolekoncernen Aprendere AB lägger ner utbildningen för 54 elever med behov av stöd redan vid årsskiftet. Och efter onsdagskvällens möte mellan barnens föräldrar och bolagets ledning är upplevelsen densamma: Det går inte ihop.
Friskolebolaget bär stor skuld till att det är så. Inte bara för att man mitt i terminen fattar beslut om att lägga ned verksamheten redan till årsskiftet. Trots att det drabbar barn som både har behov av stort stöd och som i många fall har svårt att hantera snabba förändringar.
Det handlar också om att man inte är tydlig med varför beslutet kom med så kort varsel. Vd Claudia Lindström har tidigare vägrat att låta sig intervjuas över telefon av UNT. Och man har hållit fast vid luddiga utfästelser om att den ”ekonomiska inte går ihop” och att man därför måste ”renodla” verksamheten.
När Lindström till slut lät sig intervjuas av UNT (13/11) i samband med mötet under tisdagskvällen var hon snäppet mer mångordig än tidigare. Hon förklarade då att på grund av att man tagit emot 12-15 elever färre det här läsåret, så går inte ekvationen ihop och därför var det nödvändigt att fatta det här beslutet. Hon var dessutom betydligt mer empatisk i sin framtoning, jämfört med tidigare kommentarer. Gissningsvis en följd av intern krishantering.
Men den ”öppnare” attityden gör egentligen inte att vi vet så mycket mer.
Klart är att Kajan har gått med vinst till och med åtminstone juni 2023 (några senare offentliga uppgifter finns inte att tillgå). Då, vid halvårsskiftet 2023 uppgick dessutom bolagets tillgångar till drygt 9 miljoner kronor. För Aprendere har det dock gått betydligt knackigare under samma period.
Däremot vet vi inte hur det ser ut under innevarande räkenskapsår. Vi vet inte hur stort det ekonomiska tappet är. Därför får Aprenderes ledning finna sig i att bli fortsatt ifrågasatt för det plötsliga nedläggningsbeskedet och för den nonchalanta attityden.
Det enda vi faktiskt vet är att 54 elever med föräldrar har slungats ut i en mycket osäker tillvaro. Vart ska de ta vägen efter årsskiftet? Vad händer med kompisarna? Kommer man att kunna få det stöd som man behöver?
Självklart står det Aprendere fritt att göra vad man vill med sina bolag. Om fördelen med friskolesystemet är att det bidrar med mångfald, är detta nackdelen. Men att man kan göra något är inte detsamma som att man måste göra detsamma.
Om det finns någon anständighet i bolagsledningen river man upp beslutet om att ”renodla” verksamheten, är öppen med hur ekonomin ser ut och – vilket är viktigast av allt – skjuter på nedläggningen till efter läsårets slut.