Hjälpryttaren som faktiskt styr Sverige

Beteendevetaren Erik Thedéen får oss att spara eller spendera.

Riksbankschefen Erik Thedéen.

Riksbankschefen Erik Thedéen.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ledarkrönika2024-03-27 14:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En bra centralbankschef är en mästare i underliggande budskap. Sällan har väl ett rutinartat möte som onsdagens, där styrräntan lämnades oförändrad på 4,0 procent, innehållit så mycket matnyttigt. Regeringen borde lätta på plånboken och satsa på infrastruktur. Hushållen kan investera i bostäder igen. Sätt fart på hjulen nu, den omedelbara krisen är över!

För en typisk Uppsalafamilj, med två miljoner kronor i bostadslån, innebär Riksbankens prognoser att lånekostnaden sänks från cirka 5 000 kronor per månad till knappt 4 000, inklusive ränteavdrag. Det är ingen dramatisk skillnad, särskilt inte om det finns två arbetsinkomster i hemmet. Men det är en tydlig signal om en ljusning, en trygghet inför framtiden. Kanske jobbar också den ena i byggsektorn, eller är beroende av inkomster från den?

Förstagångsköparen känner också en trygghet, med tre räntesänkningar i sikte för 2024 och ytterligare någon in på nästa år. Det kommer i alla fall inte att bli värre. Någonstans ska man ju bo och något sorts jobb vill man ha. Dags att hjälpas åt och föra skutan Sverige vidare.

Med en liknelse från sportens värld finns det så kallade hjälpryttare i de stora etapploppen på cykel. De syns aldrig på tv-bilderna, vinner aldrig vare sig priser eller berömmelse. Men de är helt centrala för lagkompisarnas framgång. De håller koll på motståndarna, farten, hur långt det är kvar och vilka utmaningar som väntar. En extra flaska vatten om någon skulle behöva.

Riksbanken ligger där som en skugga över Sveriges ekonomi. Officiellt är det penningpolitiken som är uppgiften, att sätta styrräntan. Vilket är centralt för ett land men som fungerar dåligt om det inte kombineras med att påverka beteenden, för allt från individer till företag och stora institutioner som riksdag och regering. Ett höjt ögonbryn här, en bekymmersrynka där. Lite mer av det, lite mindre av det där, nu börjar valutan bli väl svag.

Erik Thedéen är bättre på det än företrädaren Stefan Ingves, som hade en mer tvär ”jag har rätt”-framtoning. ”Vi måste helt enkelt känna oss för”, sade Thedéen på onsdagens pressträff. Han tillade att inflationstrycket ”alltjämt är något förhöjt” och att ”växelkursen är ett frågetecken”.

Indirekt tar han tillbaka alla ”krisen är över”-signaler han gett. Om vi släpper alla spärrar blir det kanske inga räntesänkningar alls. Det är faktiskt bara 50-50 att det ens blir en första sänkning till sommaren. Håll i er nu, det är långt till mål och vi har en alptopp att passera på vägen, säger hjälpryttaren Erik Thedéen. Det är tur att han finns där och styr oss mot målet, ett så bra liv som möjligt med tak över huvudet.