En av Region Uppsalas viktigaste uppgifter är att rädda liv. Därför är regionen central för att minska mänskligt lidande, särskilt om katastrofen skulle inträffa. Men regionen skulle också kunna förebygga att invånarnas liv och hälsa kommer till skada.
Sedan 2021 har regionen en finanspolicy och strategi som öppnat för att regionen kan investera i aktier, vilket har stärkt regionens ansträngda ekonomi. Riktlinjerna begränsar vilka industrier pengarna får gå till.
Mot bakgrund av det allvarliga säkerhetsläget föreslog Moderaterna förra våren att Region Uppsala också ska kunna investera i den europeiska försvars- och vapenindustrin (UNT 17/5). M:s förslag fick stöd av L, KD och SD.
”Vi kan inte vara naiva med Putin som startat krig mot ett land i vår närhet. Vi måste göra stora investeringar i vår trygghet”, sade regionrådet Emelie Orring (M).
Det var i maj 2024. Redan då var det bråttom att förstärka Sveriges, Europas och inte minst Ukrainas försvarsförmåga.
M såg nyktert på läget: För att kunna stå emot Rysslands hot mot Europas säkerhet måste alla hugga i. Det behövs ett starkt försvar, med materiellt hög kapacitet.
Initiativet avslogs av regionfullmäktige i november. Styret med S, C, MP och V anser att investeringar i försvarsindustrin inte är förenliga med regionens uppdrag att rädda liv. Vapnens funktion är trots allt att kunna döda eller skada människor.
Men ett robust försvar räddar också liv. Inte minst om det avskräcker Ryssland att ens försöka bre ut sitt krig över Europa. Rent krasst är det också en fråga om hur många personer som riskerar att skadas eller dö om kriget kommer.
Och om det var bråttom att rusta upp i maj förra året, är läget nu akut.
Som vi skrev tidigare i veckan på ledarplats bedöms risken att Ryssland attackerar ett Natoland de kommande åren vara stor. Särskilt om Rysslands krig i Ukraina skulle löna sig.
Samtidigt instämmer Trump i ryska narrativ och krav, har inlett förhandlingar med Putin utan Ukraina och Europa vid bordet, samt sprider tveksamhet om USA skulle försvara sina allierade vid skarpt läge. Han har därmed radikalt ökat hotbilden mot Sverige och Europa. Därav de senaste dagarnas många krismöten mellan ledarna för Europas demokratier.
Enligt uppgifter till UNT kan både S och C ändra uppfattning om omständigheterna kräver det. Särskilt om andra finansinstitut går före.
Men det vore fel att vänta in andra.
Sett till hur snabbt säkerhetsläget försämras, borde Region Uppsalas politiker skyndsamt ta upp frågan om investeringar i försvarsindustrin på nytt. Och länets alla kommuner bör följa efter.
Det handlar ytterst om att den demokrati och frihet vi tar för givet kan överleva och övervinna den stora diktaturens ambitioner.