Från och med årsskiftet gäller nya riktlinjer för arbetsmarknadsnämndens föreningsbidrag. Som nämndens ordförande Mohamad Hassan uttrycker det blir det inga bidrag till "föreningar med religiös koppling" framöver (UNT, 12/12). Det har tydligen upptäckts fall där bidrag gått till "tveksamma" föreningar. Hassan påpekar att nämnden ska jobba "för integration, inte segregation", och att det finns religiösa "moralpoliser" i vissa stadsdelar i Uppsala.
Så är det.
När jag bläddrar i arbetsmarknadsnämndens dokument för riktlinjer nämns att föreningar som ges bidrag ska arbeta med exempelvis jämställdhet och inkludering. Föreningar som drivs av konservativa bokstavstroende medverkar troligtvis inte till att kvinnor ska arbeta heltid och bli självförsörjande. Somliga önskar det rakt motsatta.
Man kan också fråga sig om föreningar med religiös inriktning alls har med arbetsmarknadsinsatser att göra. Kopplingen är inte glasklar.
Det är på tiden att kommuner, regioner och statliga aktörer som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, tänker sig för innan bidrag naivt delas ut. När journalisten Sofie Löwenmark, som på stiftelsen Doku granskar våldsbejakande islamism, gjorde en granskning av nämnda myndighets föreningsbidrag visade det sig att pengar gått till såväl högerextrema som till islamister.
En demokrativillkorutredning tillsattes 2017 och när läget ute i kommunerna kartlades visade det sig att varannan kommun saknade "krav på att verksamheten ska bedrivas i enlighet med demokratins idéer". Terrorexperten Magnus Ranstorp beskrev det som att "bidrag delas ut som konfetti!" (Dagens Samhälle, 20/12 2018). Nog borde fler bry sig om vad skattemedel går till.
Här på ledarsidan har Emma Jaenson tidigare ifrågasatt bidrag till studieförbundet Ibn Rushd (”Uppsalabor ska inte finansiera segregation ”, 28/5 2020).
Det är fritt fram att till exempel vilja särskilja “muslimskt liv” från majoritetsbefolkningen, att bjuda in homofober och antisemiter som talare. Åsiktsfriheten ska vara stark. Men det är ingen mänsklig rättighet att ta emot bidrag.
Flera nämnder i Uppsala delar ut föreningsbidrag, och samtliga borde ha koll på bidragsmottagarna. "Moralpoliser" finns för övrigt också i föreningar utan formell religiös koppling. Att bara rödlista en viss kategori föreningar riskerar därför att bli ett slag i luften.
Det behövs en vilja att skrapa på ytan - och mod att när så krävs säga ”nej”.