Nej, det blir ingen skattesänkning den här mandatperioden heller i Uppsala kommun. Och för en gångs skull kanske jag inte ska protestera, i alla fall inte vad det gäller de kommande två åren.
De prognoser som för bara ett år sedan såg så positiva ut är nu rejält dystra: det som då skulle bli ökade skatteintäkter, blir nu minskade. Inflationen och lågkonjunkturen ser ut att urholka kommunens ekonomi rejält. Nästa år kommer skatteintäkterna, i reala termer, att minska. Då blir det varken skattesänkning eller generösa satsningar, då blir det svångremsbudget.
När det rödgröna styret presenterade det budgetförslag som nu ska ut på remiss till nämnderna, ville man förstås ändå få det till att det minsann ska satsas. Det är förståeligt. Det är inte roligt att ägna en hel pressträff åt tråkigheter. Vidare menade man att de enda besparingarna kommer inom den kommunala administrationen och genom att banta majoritetens kommunalråd från sex till fyra. Det senare är en rimlig symbolisk gest, men någon egentligen påverkan på budgeten har det inte.
– Det är de enda områden där vi minskar, i övrigt kan vi utöka budgeten på alla verksamhetsområden och kompensera för stigande löner och priser, sade Erik Pelling (UNT 26/10).
Det är en sanning med modifikation. Visserligen räknas ersättningarna till nämnderna upp med 5,8 procent för att kompensera för inflation, löneökningar och andra kostnadsförändringar. Men samtidigt åläggs samtliga verksamheter ett effektiviseringsbeting på i snitt 2 procent.
Så det stämmer som Pelling säger att budgeten utökas på samtliga områden, men inte tillräckligt för att klara de stigande kostnaderna. För att få ihop det kommer det att krävas besparingar både här och där i den kommunala verksamheten.
Även alliansen hade förstås fått rätta mun efter matsäck, men det hade varit intressant att se om de fyra borgerliga partierna hade prioriterat annorlunda. Hade de också skurit ner över hela linjen, vilket det nuvarande budgetförslaget i praktiken innebär, eller hade de vågat prioritera hårdare.
Centerpartiet var före valet mycket tydliga med att de ville prioritera vad de kallade den kommunala kärnverksamheten, det vill säga främst skola, omsorg och socialtjänst. Också Moderaterna vill att kommunen tydligt skulle fokusera på vissa kärnområden.
Det hade sannolikt blivit en minst lika bister budget, kanske ännu tuffare för vissa verksamheter. Men vem vet, kanske hade det ändå landat i en skattesänkning mot slutet av mandatperioden.