Priset på en prilla borde inte sänkas

Den nya skattesänkningen på snus är inget annat än snuspopulism.

Tidöpartierna vill sänka skatten på snus med 20 procent.

Tidöpartierna vill sänka skatten på snus med 20 procent.

Foto: Niclas Sandberg

Ledarkrönika2024-06-20 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Riksdagen har röstat ja till regeringens förslag som innebär att skatten på snus kommer att sänkas med 20 procent. Samtidigt kommer också skatten på cigaretter att höjas med nio procent. Förutom att vara en muta till snusande väljare tjänar förslaget inte mycket till.

Regeringen och Sverigedemokraterna motiverar skattesänkningen med att snusning inte är lika farligt som rökning och att skatten ska speglas därefter. De vill alltså hellre att svenskarna snusar än röker. I Sverige uppskattas knappt sex procent röka dagligen, vilket är lägst i EU. Företag som Pressbyrån och 7-Eleven har till och med meddelat att de ska sluta sälja cigaretter helt. De sex procent som trots allt fortsätter röka kommer rimligtvis fortsätta att göra det, med tanke på prisskillnaden som redan finns mellan cigaretter och snus. 

undefined
Knappt sex procent av svenskarna röker dagligen.

Det finns alltså inget stort behov av att få folk att växla från rökning till snusning, vilket gör att motiveringen till förslaget faller platt. För även om snus är bättre än cigaretter är det fortfarande inte bra. Snus är skadligt för hälsan, bland annat genom att det ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det finns alltså inget egenvärde i att folk snusar, mer än för det parti som vill göra populistiska utslag. 

Svenskarna är ju dessutom redan vana vid den befintliga skatten, och priset som det innebär, för snus. Med det gällande priset uppskattas 14 procent av befolkningen snusa, och detta med en stigande kurva i ryggen. Trots det ska miljontals kronor läggas på att göra det billigare att snusa. 

Det är visserligen inte första gången Tidöpartierna bjuder på liknande populism. Skattesänkningen av diesel och bensin är ett exempel färskt i minnet. Det förslaget var åtminstone välmotiverat utifrån viljan att stötta hushåll under tuffa ekonomiska tider. Särskilt med tanke på hur bränslepriserna tidigare har stegrats. Men till skillnad från att ta sig runt med bil, är snusandet knappast en nödvändighet för svenska hushåll. 

Förslaget, det vill säga höjd skatt på tobak och sänkt skatt på snus, beräknas leda till minskade skatteintäkter på 30 miljoner kronor bara under år 2025. Visst är det inte enorma summor i en statsbudget, men om man ska kosta på sig en skattesänkning får det gärna vara för ett gott ändamål. För en liknande summa blir det svårt att få till ett jobbskatteavdrag. Sänkt moms på mensskydd hade dock kunnat vara en mer rättvis reform. 

Visst ska folk få snusa om de vill. Men att från statligt håll uppmuntra det genom att sänka skatten är inte inget annat än snuspopulism. Det är, som ju populistiska förslag oftast är, en dum väg att gå.