Politisk storslägga stoppar inte pandemin

Stängningen av Ekonomikumparken statuerar ett olyckligt exempel.

Johan Rudström, ledarskribent på UNT.

Johan Rudström, ledarskribent på UNT.

Foto: Montage

Ledarkrönika2021-04-16 15:19
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med två veckor kvar till valborg har Region Uppsala fortfarande inte sett en vändning för den omfattande smittspridningen. Beläggningen på Akademiska sjukhuset är mycket hög, särskild på intensivvården med fler patienter (30) än den högsta noteringen under den första vågen för ett år sedan. Att det offentliga firandet, mösspåtagning, forsränning och körsång, är inställt för andra året i rad har stått klart sedan länge.

Med stöd i pandemilagen försöker nu kommunen komma åt det privata firandet i parkerna i centrala Uppsala. ”För att undvika trängsel och smittspridning har kommunens krisledningsnämnd under fredagen beslutat om ett tillfälligt förbud att vistas vid och omkring Ekonomikumparken, Observatorieparken och Stadsträdgården. Förbudet gäller från torsdag 29 april 12.00 till lördag 1 maj 9.00”, meddelas det.

Det råder inget tvivel om att det finns risk för trängsel, och därmed smittspridning, på dessa platser vid dessa tider. Foton från valfritt år fram till och med 2019 är bevis nog. Ett annat krav i pandemilagens 13:e paragraf är att förbudet inte ska ”innebära obefogade inskränkningar i enskildas frihet”.

Den enskilde kan ju ta sin picknickfilt och flytta till Engelska parken, Botan eller Slottsparken om polisen kommer. Eller följa lagen och sätta sig där från början, med lika stor risk för smittspridning.

Det viktigaste är självklart att alla invånare i regionen följer restriktionerna och ser till att vi blir av med den här pandemin en gång för alla, närmast att lätta på bördorna för alla sjukvårdsanställda. Det gör de allra flesta, men inte alla. Hur ska då dessa kunna påminnas om att det är allvar, att uppoffringarna inte riktigt är över och att många fortfarande blir svårt sjuka och dör?

Uppsalapolitikerna tycker sig ha hittat sin metod. Först en uppmaning till ”personlig lockdown”, sedan stängning av offentliga rum under en storhelg. Det är olyckliga exempel för framtiden, särskild om man faktiskt inbillar sig att det fungerade. När smittspridningen väl vänder bör man komma ihåg att det inte berodde på storsläggan från politikerna, utan på att länsborna faktiskt tog sitt ansvar och höll avstånd. Att vårsolen värmde och att vaccinationsgraden ökade gjorde förstås också sitt till.