Planera inga nya jätteskolor i Uppsala

Det kommer inte att gå bra för alla elever som ska gå på nya Kvarngärdesskolan. Den är helt enkelt för stor.

Uppsala behöver inte fler jätteskolor som Nya Kvarngärdesskolan.

Uppsala behöver inte fler jätteskolor som Nya Kvarngärdesskolan.

Foto: Nicklas Kihlberg

Ledarkrönika2024-05-23 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om bara tidsplanen håller ska eleverna flytta in i nya Kvarngärdesskolan höstterminen 2025. Att få byta undervisning i modulbyggnader vid IFU Arena till nya och fina klassrum och korridorer kommer så klart att vara ett lyft för eleverna. I alla fall för de flesta.

För även om rektorn Gunilla Söderström var positiv när hon intervjuades av UNT (11/5), finns det saker som borde oroa både skolledning och påverka hur Uppsalas politiker ser på byggandet av nya skolor.

Problemet är inte lokalerna som sådana. Det är lätt att förstå Gunilla Söderström: ”Det är väldigt inspirerande och spännande att få vara med i den här processen och skapa något vackert. Vi har kommit väldigt långt, trots att det är drygt ett år kvar till inflytt.”

Nej, problemet är själva storleken på skolan, hur många elever som ska gå där. Om allt går enligt plan kommer närmare 1000 elever att gå på Kvarngärdesskolan, drygt 600 i årskurs F-6 och resten i årskurs 7-9. Även nya Gottsundaskolan blir stor, både vad gäller antal elever och antal våningar. Det säger sig självt att så många elever samlade på en och samma plats kan upplevas som otryggt av många barn, särskilt de yngre. Ibland måste man ta av sig sina vuxenglasögon och påminna sig om hur mycket större allting upplevs när man är barn.

undefined
Gottsundaskolan blir precis som Kvarngärdesskolan en jätteskola.

Det är också så att en skolas storlek kan påverka eleverna negativt, det gäller särskilt barn från socioekonomiskt tuffare miljöer. I en intervju med tidningen Ämnesläraren förklarar psykologen Malin Valsö att det är ”svårt att bygga en gemensam skolkultur, när skolan är för stor”. Valsö menar att den bästa storleken för låg- och mellanstadieskolor ligger någonstans mellan 300 och 500 elever, men att det är bättre att ligga närmare 300 om det är många elever som behöver särskilt stöd.

undefined
Glada miner när första spadtaget till nya Kvarngärdesskolan togs. Frågan är hur det blir för barnen som börjar där nästa höst.

Med Kvarngärdesskolan är det som det är. Det är inte rimligt att kräva att den på något sätt ska delas upp nu när den snart är färdig. Men när kommunen planerar framöver bör den noga se över hur stora de nya skolor som ska byggas blir. Av de nya skolor som planeras sticker Norra Hovstallängen i Kungsängen ut. Visserligen ska den ”bara” ska rymma 780 elever, men sedan ska även 144 förskolebarn få plats i anslutning till skolan.

Norra Hovstallängen ska inte vara färdig förrän 2029, så här borde man verkligen se över om det är ekonomiskt och planeringsmässigt möjligt att lösa det på något annat sätt.

Jätteskolorna kan vara nog så välplanerade och genomtänkta, men om de genom sin blotta storlek ändå påverkar eleverna negativt måste det få konsekvenser. Det är ju trots allt eleverna välmående och resultat som är det viktiga, inte lokalerna.