Påminner mer om Paradise Hotel än ett parti

Väntade Ebba Busch in i det sista med att sticka kniven i ryggen på Skyttedal?


Sara Skyttedal, David Lega och Ebba Busch på KD:s Europaparlaments-valvaka 2019. Det var då det.

Sara Skyttedal, David Lega och Ebba Busch på KD:s Europaparlaments-valvaka 2019. Det var då det.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledarkrönika2024-01-24 12:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kristdemokraternas EU-parlamentariker Sara Skyttedal ger i SVT:s 30 minuter sin version om varför hon hastigt och lustigt petades som toppkandidat (24/1). Beskedet kom som en "chock" säger hon och anklagar Ebba Busch för oärlighet och ett "bedrägligt" agerande. 

Nog väckte det förvåning när partiledaren för några dagar sedan presenterade debattören Alice Teodorescu Måwe som nytt toppnamn på en presskonferens. Samtidigt är det inte förvånande att partiet agerar på uppgiften att Skyttedal skulle ha inlett kontakter med ett annat parti – Sverigedemokraterna. Frågan är bara tidpunkten. Skyttedal hävdar att hon varit transparent med att hon, under förra året när hon trodde att hennes framtid var körd i partiet, hade haft kontakter med SD. Busch var, enligt henne, informerad. Så varför agera först nu?

Uppsalas kommunalråd Jonas Segersam (KD) sammanfattar det i sociala medier med att "Det har varit en krånglig nomineringsprocess, och det var inte bra hanterat under hösten internt i partiet." Som partiföreträdare ofta gör blickar han också framåt: "Alice är en av de vassaste borgerliga profilerna, även om hon ännu inte varit partipolitisk aktiv. Men hon har varit vän med Ebba Busch sedan länge, och står KD nära i åsikter och är numera alltså även medlem och kandidat till EU-parlamentet. Detta blir spännande!"

Att partier presenterar kända namn, som blir medlemmar i partiet samma dag, har hänt förr. Teodorescu Måwe har ett förflutet i Moderaterna, och om Kristdemokraterna vill bredda partiets profil är valet av nytt toppnamn till Europaparlamentet fullt förståeligt.

Men väntade Ebba Busch in i det sista med att sticka kniven i ryggen på Skyttedal, som Skyttedal själv beskriver det i 30 minuter? Att partiledningen i själva verket ville få bort de båda EU-parlamentarikerna David Lega och Sara Skyttedal, men väntade in ett ja från lämplig toppkandidat och under tiden lät Skyttedal arbeta fram EU-politiken inför valrörelsen?

Särskilt vackert låter det i så fall inte. 

Skyttedal, som även själv har anklagats för fulspel, är inte den enda som beskrivit sig som kastad under bussen av Busch. Journalisten Lars Adaktusson, som 2014 valdes in i EU-parlamentet för KD, ger i boken "Fasaden och insidan" (2023) en föga smickrande bild av hur partiet leds. En partsinlaga, precis som Skyttedals, men om ens en bråkdel stämmer påminner KD mer om dockusåpan Paradise Hotel än ett seriöst parti. 

Ett parti borde vilja behålla företrädare eller åtminstone avsluta snyggt – inte kasta ut folk en efter en.