Människan har alltid eftersträvat det vackra även om idealen har växlat. Förr i tiden riskerade man sin hälsa för skönheten genom att droppa belladonnadroppar i ögonen för att vidga pupillerna vilket ledde till grön starr, genom att använda kosmetika baserat på bly och kvicksilver vilket förstörde huden och genom att använda korsetter som förvred ryggraden permanent.
I dag finns en växande skönhetsindustri och att allt fler människor efterfrågar olika riskfyllda procedurer. Märkligt nog har det i vårt samhälle, där alltifrån alkoholinköp till lotteri är reglerat och begränsat för att skydda människor från att skada sig själva, rått rena vilda västern när det kommer till skönhetsingrepp.
Fram till nu har vem som helst kunnat öppna en klinik och börja injicera botox och fillers. Det finns ingen lagstiftning som skyddar kunden om det skulle gå fel. Patientskadelagen gäller inte och IVO, inspektionen för vård och omsorg, utövar ingen kontroll över de kliniker som utför behandlingarna. Läkare utan specialistkompetens i estetisk plastikkirurgi har kunnat utföra skönhetsoperationer med risk för allvarliga komplikationer.
En av de mest riskfyllda, och populäraste, ingreppen är fillerbehandlingar för att förändra formen på näsa, mun, kindben eller käke. Dessa kan i värsta fall orsaka cirkulationsstörningar eller göra att man blind. Många är berättelserna i media om människor som skadats för livet.
Under lång tid har alla från konsumentföreningar till Svensk förening för estetisk plastikkirurgi efterfrågat tydliga lagar och regler på området. Nu kommer det äntligen. Från och med den 1 juli i år får endast legitimerade läkare med adekvat specialistkompetens utföra estetiska kirurgiska ingrepp och endast den som har legitimation som läkare, tandläkare eller sjuksköterska får utföra estetiska injektionsbehandlingar. Man måste också vara 18 år för att få genomgå en behandling.
I UNT (11/4) säger Janine Bichara, sjuksköterska och VD på Beautyculture i Uppsala att hon välkomnar den nya lagen och att hon önskar att det införs en vidareutbildning för den vårdpersonal som vill arbeta med skönhetsingrepp eftersom det är grundläggande för patientsäkerheten att den som utför ingreppen har rätt kompetens.
Det har hon helt rätt i. Förhoppningsvis är det nästa steg. Människor kommer till synes alltid att vara beredda att utsätta sig för risker för att uppnå skönhet. Det minsta våra politiker kan göra är att se till att de inte hamnar i händerna på kvacksalvare och att den som blir allvarligt felbehandlad inte är helt rättslös.