Det är värt det att utsätta sig själv, och andra, för risk för att få tag i mat. För de flesta är också någon typ av träning eller idrottsutövning högt prioriterat. Att inte vara eller känna sig ensam behöver också vägas mot risken att sprida smitta eller smittas själv. Vad som utgör en risk och hur vi ska hantera den har vi mer eller mindre tvingats att ta hänsyn till i coronatider.
Vad utgör då risker och vad tar vi skada av? Optimism kan läggas till den listan. Vår egen optimism inför vaccinet kan nämligen öka smittspridningen av corona.
Det blir tydligt i en ännu opublicerad studie av bland andra Ola Andersson, docent i nationalekonomi vid Uppsala universitet (UNT 8/2).
I studien tittar man på vad som händer om människor får information om kommande covid-vaccin. Genom att jämföra två grupper, varav den ena har fått information om det vaccin som är på väg, ser man att information om vaccin verkar göra människor mindre försiktiga. En möjlig förklaring är att information om vaccinet skapar optimism och optimismen gör en oförsiktig: man blir mindre benägen att hålla fysisk distans, använda munskydd och stanna hemma vid sjukdom.
Människor som blir mer optimistiska, blir mer risktagande. Vår egen optimism riskerar alltså att förvärra smittläget.
Det här skulle till viss del kunna förklara varför den andra vågen blev så allvarlig. Om människor redan då hade börjat få förhoppningar om ett vaccin kan det ha bidragit till att man blev mindre benägen att hålla sig till Folkhälsomyndighetens rekommendationer och restriktioner.
Optimism kring vaccin och förväntningar på att livet snart kommer att bli som vanligt kan också vara skälet till att vissa länder som har en mycket hög vaccinationsgrad, till exempel Israel, också fortsatt har hög smittspridning.
Därför kan det vara bra att i Sverige påminna sig om att man inte bör få upp sina förhoppningar alltför högt. Bara för att vaccineringen har påbörjats, betyder det inte att vaccineringen av svenska folket kommer att ske friktionsfritt.
Flera regioner, bland annat Uppsala, saknar fortfarande en färdig plan för hur andra vaccinationsfasen ska se ut. Ofta verkar kommunikationen mellan Folkhälsomyndigheterna och regionerna ha fungerat undermåligt. “Jag är ganska förbannad på hur de kommunicerar. Vi får ju information samtidigt som ni i pressen”, säger Jonas Ekström, vaccinsamordnare i region Västmanland, till Dagens Nyheter (8/2).
Corona har lärt oss att livet är fyllt av risk. Det ligger på oss själva att ständigt göra avvägningar om vilka risker som bör tas. Att låta förhoppningarna om vaccin göra oss oförsiktiga verkar vara en alltför stor risk.