Öppen väg för dem som vill utnyttja systemet

Ett läckande välfärdssystemen leder till att alla bidragstagare pekas ut som fuskare.

Den ena myndigheten vet verkligen inte vad den andra gör.

Den ena myndigheten vet verkligen inte vad den andra gör.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledarkrönika2019-12-26 00:00
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Stoppa bidragsfusket! Det låter som ett uttalande på den politiska högerkanten, från någon som vill strama åt i transfereringssystemen till förmån för dem som ”jobbar och betalar skatt”. Men fusket är ett faktum. Och det är omfattande, konstaterar en utredning som tillsattes 2016, med det inte alltför snärtiga namnet Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen.

Ungefär 15-20 miljarder kronor betalas varje år ut felaktigt, enligt utredningens slutbetänkande, som lämnades till regeringen två veckor före jul. Sjukpenning, föräldrapenning, vab, assistansersättning, a-kassa och bostadsbidrag står för de största läckaget av pengar. Sedan 2005 beräknas 300 miljarder kronor felaktigt ha betalats ut. Pengar som enligt utredningen kunde ha använts till ”mer angelägna reformer”. Det är lätt att hålla med.

Utredningen visar också att unga genomgående har en mer tillåtande attityd till fusk med bidrag än äldre. Till exempel anser bara något över hälften i den yngsta åldersgruppen att det är mycket allvarligt att arbeta svart samtidigt som man får sjuk- eller arbetslöshetsersättning, medan motsvarande siffra för den äldsta åldersgruppen är över 90 procent. 

Alla felaktiga utbetalningar är inte medvetet fusk. Endast 17 procent anser att det är enkelt att göra rätt när man ansöker om bidrag och att bidragssystemen är lägga att förstå. Förtroendet för välfärdssystemen är också lågt. Mindre än en fjärdedel anser att myndigheter behandlar alla rättvist och att bidrag betalas ut endast till dem som har rätt till ersättningen.

Som första åtgärd mot fusket föreslår utredningen att ”styrningen och uppföljningen av arbetet med felaktiga utbetalningar måste samordnas”. Den vanlige, ärlige medborgaren stannar upp tänker att ”gör man inte det redan?” Kan inte Skatteverket, Försäkringskassan och andra myndigheter byta uppgifter med varandra och därmed förhindra multipla ersättningar från olika system? Man antar att det är så, med personnummersystem och allt.

Den som vill utnyttja systemet vet att så inte är fallet. Den organiserade brottsligheten vet precis systemets svagheter och ser de svenska välfärdssystemen som ett smörgåsbord att ta för sig ifrån.

Rätt person ska ha rätt bidrag. Att stävja fusket är ingen höger/vänster-fråga, det handlar om att skydda alla dem som har rätt till bidrag. En stor majoritet av svenskarna har ingen tanke på att fuska och utnyttja systemen. Men läckande välfärdssystemen leder till att alla bidragstagare pekas ut som grupp, vilket i sin tur kan leda till åtstramningar.