Att säga ”jag stämmer dig” eller ”vi ses i rätten” är ett ganska ovanligt sätt att hantera konflikter i Sverige. Men desto vanligare i USA, som alla vet från populärkulturen. Det amerikanska rättssystemet är världens mest utbyggda, på alla nivåer, för att rutinmässigt hantera den efterfrågan som bland annat skapas av landets närmare 1,4 miljoner advokater.
Det är ur det perspektivet man ska se att USA under året haft 380 stämningsansökningar som är relaterade till tisdagens val (Time 22/10). Det är något fler än för fyra år sedan, men inte så många med tanke på att de flesta rättsfall handlat om coronapandemin. I princip kan man säga att Demokraterna velat underlätta röstningen (ett egenintresse) med pandemin som ursäkt medan Republikanerna hållit emot (också ett egenintresse) med säkerheten som ursäkt.
Utslagen har gått åt båda håll hittills. Från och med valdagen står horder av jurister i bägge partierna redo att ifrågasätta resultatet, från distrikts- till delstatsnivå och ända upp i Högsta domstolen. Det är ett maktspel som innehåller illvilja och en skriande brist på moraliska principer. Men det är också vardaglig rutin i rättsstaten USA.
Sannolikheten för ett tydligt valresultat, att en segrare kan utropas tidigt på onsdagsmorgonen svensk tid, är låg. Dels kommer förtidsröster att fortsätta räknas efter valdagen i en rad delstater, dels tyder mätningarna på ett mycket jämnt presidentval. Precis som för fyra år sedan har Donald Trump dagarna före valet knappat in i precis de delstater han måste vinna för att bli återvald.
Joe Biden leder ändå fortfarande. Den som tar del av svenska medier, CNN, New York Times, The Guardian med flera kan få för sig att saken är klar. Det är fler som röstar, fler unga och fler från minoritetsgrupper. Men vartefter att nya mätningar kommer visar det sig att Trump trots det plockat in några tiondelar till i stater som Florida eller Pennsylvania.
”Biden vinner”, skriver opinionsanalytikern Bill Scher (Politico 2/11). Han konstaterar att ledningen i åtminstone några vågmästarstater är tillräcklig och att spurten som Trump åstadkom för fyra år sedan har uteblivit. Andra tror att rösterna på Trump återigen underskattas, och att Bidens bleka framträdanden straffar sig. ”Trump är den enda som kampanjar för att bli president”, skriver Keith Koffler, NBC News (2/11).
Men troligen får vi alltså ingen segrare på tisdagskvällen. På onsdag vidtar slaget i rättssalarna och det kan hålla på fram till 14 december då de 538 elektorerna faktiskt ska rösta fram en president. Det kommer att bli spännande, dramatiskt och, för domarna, en hel del rutin.