Efter två dagars paus av det viktiga Astra Zeneca-vaccinet var spänningen stor inför torsdagens besked från EU:s läkemedelsmyndighet EMA. Finns det ett samband mellan vaccinet och blodförändringarna, som lett till proppar eller blödningar hos några tiotal personer? Och om svaret är ja, är det ändå så att nyttan med vaccinet överväger riskerna?
Flera länder hade redan bestämt sig för att fortsätta vaccinera med Astra Zeneca, till exempel Belgien och Storbritannien. ”Andelen rapporterade fall av blodproppar bland dem som vaccinerats är lägre än vad som kan förväntas ske naturligt bland befolkningen som helhet”, sade den brittiske hälsoministern Matt Hancock till The Sun (17/3). Å andra sidan hävdade en norsk forskargrupp på torsdagen att de tre fallen av blodproppar hos sjukvårdspersonal i Norge sannolikt var en följd av vaccinet.
Det är alltså avvägningar som ska göras, mellan extremt ovanliga biverkningar och utsikten att få stopp på covidpandemin. Sådana avvägningar görs ständigt inom sjukvården och läkemedelsindustrin, men aldrig förr i så starkt medieljus. Toleransen för felsteg är nära noll. Det oroar WHO, som har ett globalt perspektiv och ser stora risker med att det billigaste och mest lätthanterliga vaccinet hamnar i onåd. ”Fortsätt vaccinera”, var WHO:s råd om Astra Zeneca tidigare i veckan.
Det finns ingen logik i att nobba ett vaccin som ger mig och alla jag träffar ett ökat skydd mot en svår sjukdom där just blodpropp är en mycket vanlig konsekvens, samtidigt som risken för att jag drabbas av samma sak är en eller två på miljonen. Men det är lite grand så vi fungerar så länge vi är friska. Myndigheternas beslut om att nyttan överväger riskerna utläses som att en abstrakt samhällelig nytta skulle överväga min egen mycket konkreta (om än obetydliga) risk. Det betackar jag mig för, blir svaret.
Vid 16.00-tiden kom beskedet från EMA i Amsterdam: Grönt ljus för Astra Zeneca! ”Vaccinet är säkert och effektivt mot en dödlig sjukdom”. Därmed borde faran vara över. Det är just för att öka trovärdigheten som man pausar vaccinet och gör dessa utredningar. Men samtidigt lär det krävas stora problem för Pfizer, Moderna och de övriga om Astra Zeneca ska bli något annat än ett sistahandsalternativ, när inget annat står till buds.
Den stora frågan är hur vaccinviljan påverkas av rapporter om biverkningar? Kanske inte så mycket i Sverige, där den var hög från början och där tilliten till stat och myndigheter är hög. Men i till exempel Frankrike är situationen annorlunda. President Macron sade tidigare i veckan, något desperat, att han tänkte ta Astravaccinet. Gör det du, tänkte kanske många fransmän.