Nog finns det hopp om Centerpartiet

Malin Björk, partiets talesperson i konstitutionella frågor, blundar inte för hedersförtryck.

Malin Björk (C) stötte som åklagare på hedersproblematiken, berättade hon på ett seminarium i Almedalen.

Malin Björk (C) stötte som åklagare på hedersproblematiken, berättade hon på ett seminarium i Almedalen.

Foto: Lars Schröder/TT

Ledarkrönika2024-06-28 06:59
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På onsdagen arrangerade ett nätverk inom Centerpartiets kvinnoförbund, Klöverdam, ett Almedalsseminarium med rubriken "Kvinnorna som den svenska jämställdhetsdebatten inte når". Att Sameh Egyptson, uppmärksammad forskare vid Lunds universitet som varnat för islamistiskt inflytande, påpekade att sharialagar krockar med jämställdhet, var väntat. Likaså att jag, som också hade bjudits in till seminariet, är kritisk till att myndigheter och politiker inte alltid velat se det utbredda hedersförtrycket.

Men hur står Centerpartiet i dessa frågor? I våras lyssnade jag på en debatt i Stockholms kommunfullmäktige, om utökade könsseparata badtider. Liberalerna och Centerpartiet valde då, till min besvikelse, att med rödgröna partier ta ställning för könsseparation. 

För några år sedan visade det sig att en centerpartistisk nämndeman, Ebtisam Aldebe, varit involverad i vad som kallades skandaldomen, med argument om att kvinnor ljuger om hot och våld, att kvinnomisshandel bör hanteras inom familjen och inte polisanmälas. Alla partier kan råka ut för märkliga typer. Men i Aldebes fall hade hon sedan länge varit öppen med sina åsikter, och i SVT förespråkat särskilda lagar för muslimer i Sverige.

För ett liberalt parti borde varningslamporna givetvis ha blinkat. 

Malin Björk, riksdagsledamot och Centerpartiets talesperson i konstitutionella frågor, deltog även hon på seminariet i Almedalen. Som åklagare hade hon, i ett utbildningssammanhang, mött inställningen att hedersförtryck var onödigt att ta upp. Åklagaren som hade uttryckt det var politiskt engagerad på vänsterkanten. Björk delade inte åsikten att frågan var onödig att ta upp. 

När jag berömde centerpartisten Hamid Ershad Sarabi, som i våras gick emot distriktstämman i Stockholm och övertygade partikamrater om nackdelarna med könsseparata badtider, höll Björk med om att Ershad Sarabi hade ett viktigt perspektiv som partiet borde lyssna på.

Sameh Egyptson påpekade att det är orimligt att samhället riktar resurser till aktörer som väljer att motverka jämställdhet och demokrati. Så är det. För hur skarpa lagar och regler vi än har, mot barnäktenskap och andra förtryckande gärningar, blir det svårt att komma framåt om samhället samtidigt stärker de förtryckande idéerna. Malin Björk höll med om även det, och avrundade med att man inte kan lämna "walk over" till SD i dessa frågor.

Nog finns det hopp om Centerpartiet, ändå.