No lives matter?

Alla är överens om att det som hände George Floyd i Minneapolis är fruktansvärt, men det betyder inte att vi ska riskera livet på våra gamla och sjuka i Sverige.

Ledarkrönika 4 juni 2020 16:20
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Få har nog missat Black Lives Matter-demonstrationen under onsdagskvällen på Sergels torg i Stockholm. Upprinnelsen till demonstration är att en svart man vid namn George Floyd dog under ett polisingripande i Minneapolis, USA. Arrangörerna på Sergels torg hade tillåtits att hålla en demonstration för högst 50 deltagare, vilket också är vad som är tillåtet från regeringshåll. Men i stället samlades tusentals människor, och polisen försökte upplösa folksamlingen. Inte oväntat var en del demonstrationer aggressiva, varav vissa skrev “fuck the police”. I ett spritt filmklipp knäböjer en polis och håller upp en skylt med texten “white silence is violence” framför en mobb. 

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, menar att demonstranterna aldrig borde ha fått tillstånd att demonstrera under en pågående coronapandemi. Han.är “djupt bestört” över demonstranternas beteende och menar att “Det är hemskt och ignorant” (Expressen 3/6). 

Före detta socialförsäkringsminister och socialminister Annika Strandhäll (S) var också förbannad: “Jag blev vittne till 1000 pers där och poliser som försökte upprätthålla 50 gränsen. Det poliserna utsattes för vid tunnelbanespärren var inte ok någonstans.” Till Expressen säger hon att demonstrationen “gör mig väldigt provocerad och förbannad” (4/6).

Personer i Sverige demonstrerar alltså mot amerikanskt polisvåld genom att riskera livet på våra gamla och sjuka. Många kan ha blivit smittade vid demonstrationen och riskerar att föra viruset vidare till de som tillhör riskgrupperna.

Självklart är det jätteviktig och bra att folk demonstrerar mot orättvisor. Men somliga under onsdagens demonstration tycktes snarast applicera det amerikanska rasnarrativet på en svensk kontext, som vi än så länge inte har i Sverige och som vi inte heller bör importera från USA. I Amerika finns en historia av rasism, av slaveri och fruktansvärd särbehandling av den svarta minoritetsbefolkningen. Sverige har fram till relativt nyligen varit ett förhållandevis homogent bondesamhälle. Vi har ingen historia av stora rasmotsättningar, och vi har ingen uttalad historia av polisvåld. Vad vissa av demonstranterna gör sig skyldiga till är - om något - att bidra till att skapa en etnifierad konflikt i Sverige. Framför allt bör vi inte offra gamla och sjuka för att driva på den utvecklingen.

Alla är överens om att det som hände George Floyd i Minneapolis är fruktansvärt. Polismannen som tryckte sitt knä mot hans hals är sannolikt en av jordens mest hatade personer för tillfället. 

I folkhavet, bland demonstranterna kunde man dock se en demonstrant men en skylt med texten “I can’t breathe”. Just det riskerar de äldre och sjuka som är extra utsatta för coronaviruset.

Ämnen du kan följa