Ni jagade dem som lyfte hedersförtrycket

Vi ska vara "djupt sjÀlvkritiska", sÀger Lawen Redar (S). Det vore klokt.

Riksdagsledamoten Lawen Redar (S) vid presentationen av Socialdemokraternas uppdaterade samhĂ€llsanalyser ”Riktning för Sverige".

Riksdagsledamoten Lawen Redar (S) vid presentationen av Socialdemokraternas uppdaterade samhĂ€llsanalyser ”Riktning för Sverige".

Foto: Henrik Montgomery

Ledarkrönika2023-11-27 13:19
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

NĂ€r jag för 6-7 Ă„r sedan jobbade pĂ„ Vestmanlands lĂ€ns tidning i VĂ€sterĂ„s hörde en lokal socialdemokrat, Aurora Pirraku Eriksson, av sig. Hon hade nĂ€mligen lĂ€nkat till en av mina kritiska ledartexter om könsseparata badtider pĂ„ ett kommunalt badhus – och blivit upplĂ€xad av partikamrater. Pirraku Eriksson Ă€r albanska frĂ„n Kosovo och hade koll pĂ„ hedersförtryck. Men partiet ville inte lyssna.

Jag tĂ€nker pĂ„ politiker som henne – de Ă€r flera jag haft kontakt med under Ă„rens lopp – nĂ€r jag nu lĂ€ser att Socialdemokraterna omprövar sin integrationspolitik. Lawen Redar (S), som fĂ„r hĂ„lla taktpinnen för denna förnyelse, sĂ€ger: "NĂ€r SD klev in i den nationella politiken 2010 behövde alla partier markera mot dem. Det har omöjliggjort en seriös integrationspolitik och debatt" (Aftonbladet, 27/11).

Inte bara Socialdemokraterna skakades om nĂ€r SD kom in i riksdagen, det gjorde Ă€ven den dĂ„varande alliansregeringen. Ett tydligt tecken var att Nyamko Sabuni – som tidigt lyfte frĂ„gan om hedersförtryck och andra problem – inte fick fortsĂ€tta som integrationsminister efter valet 2010. Sabuni har senare berĂ€ttat hon om hur motarbetad hon blev, bĂ„de av politiska motstĂ„ndare och i Folkpartiet, som Liberalerna hette dĂ„. 

Men det skedde sÄ smÄningom en stegvis förÀndring i allianspartierna och i den allmÀnna debatten. NÀr jag 2015 upptÀckte att svenska kommuner börjat införa könsseparata badtider frÄn lÄga Äldrar var det ofta lokala politiker frÄn Liberalerna och Moderaterna som hade reagerat. I motioner varnade de för att integrationen kunde försÀmras. Och nÀr jag följde kommunfullmÀktigedebatter frÄn norr till söder var mönstret tydligt: S-politiker och andra vÀnsterpolitiker gjorde sitt bÀsta för att brunstÀmpla dem som oroade sig för hedersförtryck.

Socialdemokraterna, som har varit vÀldigt starka i förortsomrÄden, hade kunnat pÄverka integrationsfrÄgorna i rÀtt riktning. I stÀllet valde partiet ofta aktivt att stÄ i vÀgen.

I en första intern rapport om invandring och integration slÄr S alltsÄ fast att partiet misslyckats, och i en andra rapportdel ska förslag till ny socialdemokratisk politik presenteras. SÀkert sneglar man vidare pÄ de framgÄngsrika kamraterna i Danmark, och garanterat vill man locka tillbaka missnöjesröstande arbetare.

Vi ska vara "djupt sjÀlvkritiska", understryker Lawen Redar. Det vore klokt.

Aurora Pirraku Eriksson i VÀsterÄs hör till dem som lÀmnat partiet. En bra början vore att be henne, och mÄnga med henne, om ursÀkt.