I helgen fick jag ett meddelande från en bekant som är journalist: "Hej Sakine! Du är riksdagsledamot enligt turkiska medier. Du pekas ut för hjälp till PKK."
Mycket riktigt kan man i den turkiska tidningen Takvim läsa att Liberalernas riksdagsledamöter Fredrik Malm och Gulan Avci ("Gülen" Avci), samt jag, är liberala politiker som ger stöd åt PKK. Flera politiker pekades ut av tidningen.
En gammal vän från min tonårstid i Gottsunda, Yekbun Alp som numera är partistyrelseledamot i Vänsterpartiet, är van vid att bli uthängd. "Nu påstår de till och med att jag varit med i väpnad kamp!", säger hon när jag ringer henne. Hon har sedan några år inte kunnat åka till nära och kära i Turkiet. Alp pekades nämligen ut i en rapport av när den regimnära turkiska tankesmedjan Seta 2019. I rapporten påstods en mängd europeiska politiker vara PKK-sympatisörer, även exempelvis försvarsminister Peter Hultqvist (S).
"De gav som exempel en debattartikel i UNT som jag skriv tillsammans med Jonas Sjöstedt", berättar Alp om uthängningen av henne. I artikeln i fråga ("Nu sviks kurderna", 27/3 2018) riktades kritik mot Turkiets anfall mot kurder, och mot att omvärlden lät det ske efter att kurderna krigat mot Islamiska staten.
Knappast "terrorstöd", med andra ord.
Från sitt parti känner Alp ett starkt stöd. "De vet ju att jag inte gjort något fel", säger hon. Däremot är hon orolig över turkiska fascistiska Grå vargarna, en grupp som Europaparlamentet har uppmanat medlemsländerna att klassificera som ett terrororganisation. Grå vargarna har tyvärr anhängare även här. Det är inte helt riskfritt att bli uthängd i turkiska rapporter och medier. "Men jag inte kommer låta mig skrämmas till tystnad. Dessa uthängningar ett kvitto på att jag lyckats", lägger Alp till.
När Dagens Nyheter i helgen intervjuade en rad uthängda politiker framgick det att det finns en utbredd rädsla bland politiker som pekats ut som terrorister (4/6). En av de intervjuade, socialdemokraten Evin Cetin, sammanfattade det bra: "Jag är ingen terrorist. Det här handlar om att Turkiet terrorstämplar människor som kämpar för demokrati – i en tid när Sverige inte ryter ifrån mot Erdogan."
Alla vi som pekas ut har olika övertygelser och åsikter. Vi tycker olika om exempelvis ett svenskt Nato-medlemskap, eller om politik i allmänhet för den delen. Den enda gemensamma nämnaren är att vi på olika sätt har kritiserat Turkiets brott mot mänskliga rättigheter och förtryck av minoriteter.
I Turkiet terroranklagas och fängslas människor för att göra just det.