Sluta kasta in Förintelsen i tid och otid

Förminska inte Förintelsen.
Förminska inte Förintelsen.

Be Svenska kommittén mot antisemitism om en föreläsning, Miljöpartiet.

Ledarkrönika 19 oktober 2023 14:12
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I onsdags uppmärksammade Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) ett Facebook-inlägg av Pia Agestedt, som enligt hemsidan såg ut att vara politisk sekreterare för Miljöpartiet i Uppsala men som tydligen har slutat. Agestedt hade nämligen skrivit att ”Folket som överlevde Förintelsen genomför nu en ny förintelse”. 

Miljöpartiet reagerade föredömligt snabbt och twittrade att partiet "tar starkt avstånd från det antisemitiska inlägg som gjordes och som SKMA har uppmärksammat", och att man uppmanar Agestedt att radera sitt inlägg och be om ursäkt. Men det viktigaste är att Agestedt och likasinnade förstår varför inlägget kritiserades.  

SKMA förklarade det bra: "Att hålla judar som kategori ansvariga för vad någon eller några judar eller Israel gör (eller påstås göra) är en grundläggande beståndsdel i allt antisemitiskt tänkande. Och försöken att framställa judar eller Israel som vår tids nazister skyldiga till ett brott av samma karaktär som folkmordet på Europas judar har varit ett centralt inslag i antijudiskt tänkande och propaganda sedan tidig efterkrigstid."

 

Lika lite som det är rätt att anklaga muslimer för Hamas dåd är det att peka ut judar på det sätt Agestedt gjorde. Dessutom är det både okunnigt och magstarkt att jämföra nazisternas försök att utrota judar med Israels krigföring. Israels ageranden går utmärkt att kritisera utan att i samma andetag förminska Förintelsen. Tyvärr finns här ett återkommande mönster.

Mehmet Kaplan, som bland annat varit miljöpartistisk bostadsminister i Stefan Löfvens regering, liknade tidigt Israels agerande mot palestinier med nazisternas behandling av judar på 1930-talet. Därefter, 2015, jämförde då vice statsminister och MP-språkrör Åsa Romson situationen med flyktingbåtar på Medelhavet med koncentrationslägret i Auschwitz. 

Och nyligen var det dags för nuvarande språkrör Märta Stenevi att få in Förintelsen i dagens politiska debatt. I en partiledardebatt i riksdagen jämförde hon regeringens förslag till informationsplikt för offentliganställda – av kritiker kallad angiverilag – med att förintelseoffret Anne Frank angavs av personer som bara följde lagen.

 

"Man kan kritisera regeringens politik utan att göra denna typ av osmakliga jämförelser", påpekade Judiska Centralrådets Aron Verständig klokt. Man behöver inte stup i ett kasta fram Förintelsen för att få fram politiska poänger. 

Även om inlägget av Pia Agestedt i Uppsala var grovt, finns det många som bättre behöver förstå antisemitismen. Varför inte be SKMA om en föreläsning, Miljöpartiet?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa