2013 drabbades Kina av massiva luftföroreningar som strax gick under benämningen airpocalypse (apokalyps = ”uppenbarelse” som ofta förknippas med undergång). Kinas smog dödade det året 1 370 000 människor. Enligt David Wallace-Wells (”Den obeboeliga planeten”) talade forskarna om att Kina hade drabbats en helt ny form a smog – en kombination av industrialismens gamla ”ärtsoppa” och det mikropartikelavfall som sedan ett antal år förorenar en stor del av tredje världen. Därtill borde man lägga det förändrade klimatets fatala inverkan.
Den återkommande ”airpocalypsen”, för en halv miljard kineser, ger nämligen exempel på vilka högpotenta faror för människan som klimatförändringarna kan medföra. 2013 påverkade Arktis smältande isar det sedvanliga vädret i Asien så att den industrialiserade delen av Kina förlorade sin livsnödvändiga, ventilerande vind. Landet sveptes in i en ”luft” som i princip inte var inandningsbar.
Just nu kämpar 25 miljoner människor i Indien med andningen. Häromdagen, skrev DN, var det så tjock smog över Dehli att flygplan inte fick landa. Precis som i Kina har de minsta och farligaste partiklarna ökat till över 900 mikrogram per kubikmeter och dygn; gränsvärdet är enligt WHO 25 mikrogram, nivåer över 500 direkt hälsofarliga. Miljontals bönder i andra delstater pekas ut av Delhis styrande, då de bränner jordbruksavfall inför nästa sådd. Samtidigt spyr kolkraftverk och industrier ut rök i kapp med den dramatiskt ökande motortrafiken. Delhi har sedan åratal gått om Peking som huvudstaden med världens giftigaste luft. Att andas där sägs vara som att röka två paket cigaretter om dagen. Människor får astma och KOL, unga får hjärtproblem, barns lungfunktion kollapsar, den kognitiva förmågan rasar. 1,8 miljoner dör – om året.
Klimatförändringar som ger avtagande vindhastigheter och torka kommer att förvärra och sprida problemen. Redan i dag andas 95 procent av jordens befolkning in farligt förorenad luft där de lever. Därtill kommer effekterna av de gigantiska skogsbränder som numera avlöser varandra den torra årstiden. Just nu råder katastrofläge i Australien på grund av extremhöga temperaturer i kombination med storm (!). Även Sverige brinner om somrarna. I Kalifornien har man slutat tala om brandsäsong – det brinner året runt.
Faran är härnäst att katastrofen blir det nya normala, i stället för att vi gör allt för att locka tillbaka anden i flaskan.