I torsdags var Liberalernas Nyamko Sabuni på besök i Uppsala. Med en bakgrund i partiets ungdomsförbund har jag många bekanta i L, däribland Sabuni. När jag fick veta att hon skulle till Gottsunda, där jag delvis har vuxit upp, föreslog jag fika på Triller i stadsdelens centrum.
En vanlig torsdagseftermiddag vid centrum rör sig många – fikande pensionärer, glada skolbarn och andra - i området. Ändå är det svårt att inte lägga märke till ljudet av polishelikoptern ovanför. Polisfordon som rullar förbi och patrullerande poliser.
Sabuni hade just träffat polisrepresentanter innan vi sågs. Hur gick det, frågar jag.
- Kanske kan Gottsunda gå från särskilt utsatt till utsatt område. Kommunen verkar göra en del. Men det krävs mer förebyggande arbete. Redan i förskoleålder behöver pojkarna insatser! Sekretesslagstiftningen för barn borde luckras upp.
Efter vår fika ska hon besöka Treklangens fritidsklubb i Gottsunda. Samma eftermiddag väljs Magdalena Andersson till S-ledare. Under den här mandatperioden har flera partier ändrat förhållningssätt till Sverigedemokraterna. Att ta SD-stöd i riksdagen har på kort tid blivit något av en ickefråga, inom S har sådana önskemål uttryckts av såväl ungdomsförbundet som LO. Även Vänsterpartiet utnyttjar SD:s mandat när det passar.
L har sedan valet 2018 våndats över frågan. SD är, som det brukar heta, partiets "motpol". Och samtidigt, som Sabuni säger när vi pratar:
- Isoleringstaktiken lyckades inte, SD har bara vuxit. Politiska allianser med syftet att isolera partier är inget bra sätt att föra politik. Rasismen i SD ska konfronteras, ingen liberal vill att SD ska ha inflytande. Men man måste kunna diskutera frågor man är överens om. Jag gillar inte von oben-mentaliteten att man inte får prata med olika partier, säger hon.
Sabuni har gång på gång lyckats få stöd för sin linje i L. Som i våras när ett sammankallat partiråd beslöt att partiet ska sikta på en borgerlig regering, som kan söka samsyn med riksdagens samtliga partier i sakfrågor. Nu säger Sabuni att partiet är mer enigt än i våras.
I handlingarna till partiets landsmöte 19-21 november kan man hitta krav, av Uppsala-Liberalernas Mohamad Hassan med flera, om att partiet inte ska budgetförhandla med SD eller låta partiet få politiska tjänstepersoner i Regeringskansliet eller på något departement.
- Vi ringar in våra viktiga liberala värden. Exakt hur förhandlingar sker - tjänstemän har inte nödvändigtvis tillgång till Regeringskansliet - måste vara en fråga för partiledningen. Jag kommer inte att vara ultimativ för att sedan "äta upp min sko". Att man talar med eller förhandlar med andra partier betyder inte att man lägger sig platt. Jag valde ju själv att lämna politiken en gång, som minister, säger Sabuni.
På 00-talet gjorde hon avtryck som riksdagsledamot och sedan minister i alliansregeringen. Hon skrev boken ”Flickorna vi sviker”, tillsatte handlingsplaner och utredningar mot hedersförtryck, tvångsäktenskap och radikaliseringen i Rosengård. Som minister drev hon på för viktiga lagskärpningar. Det är lätt att glömma i dag, men på den tiden kunde man få dispens för barnäktenskap och debatten präglades av ständiga förminskanden av hedersproblematikens omfattning. I alliansregeringen blev hon petad som integrationsminister, ersattes av Erik Ullenhag och lämnade så småningom regeringen.
Motvind verkar inte bita på henne.
- Man kan tro att vi är det mest splittrade partiet, men det är vi inte. Det är bara det att vi är så offentliga, säger Sabuni och ler.