Med skrämsel och splittring som politisk metod

Nyansgänget vill uppenbarligen ge sken av att de är fler än vad de är.

Partiet Nyans demonstrerar mot bland annat koranbränningar och mot svensk socialtjänst.

Partiet Nyans demonstrerar mot bland annat koranbränningar och mot svensk socialtjänst.

Foto: Jessica Gow

Ledarkrönika2022-07-03 06:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Partiet Nyans partiledare Mikail Yükcel kandiderar till kommunfullmäktige i Uppsala och Enköping - och andra svenska kommuner. Flera av partiets aktivister förekommer på olika kommunlistor.

Som Expressen har rapporterat (26/6) står Yüksel på kandidatlistor i hela 16 kommuner, trots att man som kandidat bara kan företräda en kommun i taget. Kommunfullmäktigeledamöter ska på valdagen dessutom vara folkbokförda i aktuell kommun. 

Yüksel hävdar att partiets väljargrupp "fullständigt struntar" i om "en individ är valbar där eller inte". Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap, påpekar i Expressenartikeln att väljarna förs bakom ljuset. Han säger sig aldrig tidigare ha hört talas partier som gjort så här.

Nyansgänget vill uppenbarligen ge sken av att partiet är betydligt större än vad det är.

Oärligt och oseriöst? Absolut. Men det finns värre saker med Nyans. 

Mikail Yüksel var toppkandidat till riksdagen för Centerpartiet inför valet 2018, men uteslöts bara några veckor före valet för samröre med högerextrema turkiska Grå vargarna. Kärleken tycks besvarad. Som Patrik Oksanen häromdagen konstaterade: "En TV-kanal med kopplingar till fascistiska Grå Vargarna, terrorstämplade i Tyskland och Frankrike, har sänt ett inslag där svenskar med turkiskt ursprung uppmanas att rösta på Nyans" (SN, 30/6). Yüksel kallar Nyans för "Sveriges enda Turkietvänliga parti".

Partiet vill bränna ner konstnären Lars Vilks Nimis, förbjuda Muhammedkarikatyrer och enligt Yüksel ska det räknas som ett hatbrott att "kränka profeten". Givetvis vill partiet även göra det olagligt att bränna koranen. I samband med påskupploppen anmälde Yüksel polismyndigheten för att Rasmus Paludan hade fått demonstrationstillstånd.

Kritik mot religiösa friskolor beskrivs av partiets representanter som "islamofobi".

När det i vintras spreds desinformation om svensk socialtjänst – med lögner om att muslimska barn "kidnappas" från sina föräldrar - eldade representanter för Nyans på för att stärka bilden av att det var socialtjänsten som gjorde fel. "LVU-missbruket är en ytterst prioriterad fråga för Partiet Nyans", uttrycks det på partiets hemsida.

Nyans förespråkar i sann identitetspolitisk anda särbehandling utifrån "ras eller etnicitet". Identitetspolitiken märks även i synen på muslimer som finns i andra partier. 

Miljöpartiets riksdagsledamot Leila Ali Elmi, från Angered i Göteborg, berättade i en intervju att personer från Nyans försöker "shamea" muslimer i de etablerade partierna genom att hävda att de glömt sina rötter och böjer sig för makten (DN, 29/11, 2021).

"Jag har exempelvis blivit kallad husblatte och Onkel Tom av deras supportrar", berättar Ali Elmi. Hon säger sig inte tro på "partier som bygger på etnicitet eller religion". Det är en mycket klok hållning. 

När stiftelsen Doku - som granskar islamistiska miljöer - gjorde en enkätundersökning i Göteborgs utsatta förorter blev slutsatsen att "Partiet Nyans är okänt för majoriteten av dess målgrupp" (Doku.nu, 25/5). Statsvetaren Andreas Johansson Heinö menade i en kommentar till Doku att undersökningen ändå visar att partiet "definitivt har en potential" i lokala val.

Kretsen kring Nyans verkar tro sig lyckas med att skrämma förortsbor som är mottagliga för påståenden som att socialtjänst, Polisen och övriga Sverige är emot invandrare och muslimer.

Att den lilla grupp som utgör partiet fyller flera kommunala valsedlar runt om i landet är fult, men i sammanhanget alltså inte det värsta.