Mattias Liedholm, skolrektor i Skurup, har offentligt kritiserat beslutet att införa slöjförbud i kommunens skolor. När det visar sig att Liedholm är arbetsbefriad och utreds för ”allvarliga anklagelser” (DN, 14/4) frågar sig många om han ska sparkas för sina åsikters skull.
En rektor har som alla andra rätt att säga sin mening, vi har meddelar- och yttrandefrihet. Liedholm ska självklart få kritisera ett beslut som han menar strider mot vår grundlag. Om det stämmer att politiker skulle ha sagt att han ska ”passa sig”, vilket han hävdar, vore det skandal. När jag frågar Åsa Ekblad (M), skol- och utbildningsutskottets ordförande i Skurup om hon sagt det svarar hon: ”Det stämmer inte. Tråkigt med sådana anklagelser.”
Ord mot ord. Men att det är infekterat råder det inga tvivel om.
Liedholm har även sagt att han kommer att vägra följa kommunfullmäktiges beslut att införa slöjförbud. Nu är han alltså ”arbetsbefriad” med lön och anklagelser utreds. Enligt kommunen har anklagelserna inte med hans deltagande i slöjdebatten att göra. Det känns som en efterkonstruktion, säger Liedholm.
Konflikten sätter fingret på vad en kommun får göra. Kan man införa slöjförbud i skolan? Och måste tjänstemän följa nya riktlinjer från arbetsgivaren? Tidigare har exempelvis Nacka kommun infört skriftliga omdömen för lägre årskurser i skolan. Även då uppstod frågan om vad kommunen får och inte får göra. I Skurup-fallet behöver frågan onekligen prövas: Strider kommunens beslut mot svensk grundlag eller inte?
Det var i december som Skurups kommunfullmäktige röstade igenom en motion från Sverigedemokraterna om att förbjuda plagg ”som har till syfte att dölja elever och personal”. Partiet är förvisso Skurups största, men kommunen styrs av Moderaterna, Skurupspartiet och Centerpartiet.
Den som utåt försvarat slöjförbudet är framför allt Loubna Stensåker-Göransson, M-politiker i Skurup. Hon är även muslim och har vuxit upp i Marocko.
I SVT:s ”Mötet”, där två personer med olika åsikter i en fråga möts, debatterade hon nyligen mot en beslöjad lärare (29/2). Det blev ett minst sagt laddat samtal. Beslutet om slöjförbud i skolan är rasism, menade läraren, medan Stensåker-Göransson kopplade slöjan till hedersförtryck av flickor.
Den debatten är både intressant och viktig. Men debatt förutsätter att man ”tål” sin meningsmotståndare. I fjol fick simförbundets dåvarande ordförande Ulla Gustavsson avgå efter att ha kritiserat slöja på flickor. Om rektorn i Skurup motverkas på grund av sina åsikter är det lika illa. Måste debatter om slöjan så ofta spåra ur?