Alla är överens om att skolan ska vara en trygg plats. Likaså är det en självklarhet att de vuxna i skolan ska vara goda förebilder för barn och unga. Så är inte fallet när brott begås i skolmiljön och anställda sopar det under mattan och inte anmäler eller rapporterar vidare till polis eller huvudman. För de unga som drabbas är sveket bråddjupt. Vem kan de egentligen lita på när de äntligen vågar berätta om vad de utsatts för, och skolpersonalen inte tar dem på allvar?
I en aktuell granskning som P4 Uppland gjort avslöjas att en skola Uppsala underlåtit att föra vidare information om att en anställd utsatt elever för sexualbrott. Under tiden mannen arbetade på skolan ska han ha filmat flickor i omklädningsrum och även tafsat på elever. Mannen åtalades i augusti. Samtidigt kan Sveriges radio visa att skolan där brotten skedde aldrig förde de vittnesmål som elever lämnade om mannen vidare till sin huvudman Uppsala kommun. Resultatet blev att mannen senare anställdes på en förskola.
Att skolor av olika skäl väljer att inte föra vidare information om allvarliga händelser som sker i verksamheten är inte ovanligt. Hur man väljer att hantera våld, sexuella kränkningar och trakasserier ser väldigt olika ut. På vissa skolor finns en kultur av att tona ned det elever utsätts för eller så saknas förtroende mellan barn och vuxna och skolpersonalen får inte veta vad som sker.
Den lärare som ser eller får kännedom om att en elev är utsatt är dock skyldig att rapportera det till rektor som i sin tur ska meddela huvudmannen. Det yttersta ansvaret för att utreda och agera för att säkerställa att barn och unga är trygga i skolan är kommunen eller den enskilda huvudman som driver skolan. Att brott i skolmiljö ofta inte tas på samma allvar som om de begåtts någon annanstans är djupt oroande. Särskilt som BRÅ, Brottsförebyggande rådet, i en rapport häromåret kunde visa att skolan är den plats där flest unga utsätts misshandel, hot och sexuella kränkningar.
När elever inte blir trodda eller lyssnade på när de berättar vad de utsatts för kan det skada förtroendet för vuxenvärlden permanent. Dessutom är risken överhängande att fler utsätts för övergrepp när information om misstänkta sexualbrott inte förs vidare och gärningspersoner som i fallet i Uppsala kan gå vidare till nya anställningar inom en annan av kommunens verksamheter.
I P4 Uppland (21/9) kallar grundskolechefen i Uppsala kommun Erik Ojala det som skett för ett ”mardrömsscenario”. Det är en utmärkt beskrivning. Förhoppningsvis tar han nu krafttag för att säkerställa att något liknande inte händer igen. Tafsande skolpersonal måste anmälas och stoppas omedelbart.