Lööf påminde mig om att vinrankor finns

Gårdsförsäljning skulle betyda mycket för lokala producenter. Sedan är det väldigt trevligt också.

Centerpartiet går fram med krav på att regeringen måste tillåta gårdsförsäljning av öl, vin och sprit.

Centerpartiet går fram med krav på att regeringen måste tillåta gårdsförsäljning av öl, vin och sprit.

Foto: Alexandra Bengtsson/SvD/TT

Ledarkrönika2022-05-18 16:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rysslands avskyvärda krig pågår fortfarande, inflationen mullrar på och dessutom kom i dagarna nyhetsflashen, som kändes smått anakronistisk, att över en miljon befaras vara covidsmittade i Nordkorea. Var inte pandemin över? En kris i taget snälla och så vidare.

Så plötsligt får Annie Lööf - mitt i allt detta - för sig att göra ett utspel: hon går fram med krav på att regeringen måste tillåta gårdsförsäljning av öl, vin och sprit.

Liberalernas Robert Hannah var snabbt ute på twitter för att håna utspelet och kallade C för “vilse i pannkakan” som kommer med “alkoholhot” när “vi har enorma problem med separatistiska islamister, en polis som behöver stärkas rejält, massor med flickor som fråntas sina grundläggande rättigheter i hederns namn”. 

Men Centerpartiets alkoholhot var förbanne mig det finaste jag hört sedan, ja på ett tag. 

Det är väldigt påtagligt just nu att världens vidrigheter finns. Att soldater, diktatorer och islamister finns.  Att tortyr, drönare och ångest finns, som Jonathan Johansson sjunger i Om vi får leva. Att få köpa en flaska vin när man besöker en vingård framstår sannerligen som bagatellartat i jämförelse. Tur är ju då att alkoholhot inte har något med de andra hoten att göra. 

Det kan också vara värt att påpeka att frågan för många givetvis inte alls behöver vara obetydlig utan den har riktiga konsekvenser. 

Gårdsförsäljning, även reglerad på ett sätt så att Systembolagets monopol kvarstår, skulle betyda mycket för lokala producenter. Speciellt när en majoritet av dryckesbranschen idag säger sig ha svårt med lönsamheten. Utredningen som gjordes inom Januariavtalet uppskattar att gårdsförsäljning skulle öka antalet arbetstillfällen i branschen med 17-19 procent, det motsvarar 1300 jobb. Omkringliggande verksamhet tros också få ett lyft som restauranger, hotell och andra lokala livsmedelsproducenter. En mer levande landsbygd med andra ord. Och ingen märkbar effekt på folkhälsan kommer det ha, bedömer utredningen.

Men vad Jonathan Johansson också sjöng på Katalin den där kvällen nu i maj var att han vet att vitt bröd och lyckliga barn finns. Annie Lööf påminde mig om att även vinrankor, öldejter och berusande sommardagar finns.

Om vi nu får leva, ja då ska vi väl leva också - inte bara överleva. Och det är lite trevligare att göra det i ett land där gårdsförsäljning finns.