Det var i fredags en man kom till Moderaternas valstuga och hotade kommunalrådet Therez Almerfors. När jag ringer Almerfors efter helgen berättar hon att han bland annat skrek ”håll käften fascisthora” och ”jag ska trycka in nyllet på dig din äckliga fascisthora”, att hon klädde sig som en hora och ”borde skickas till slakt”. Inte nog med påhoppen, den hotfulla mannen kom tillbaka efter att ha köpt en yoghurt som han hotade att hälla över henne. "För att folk skulle slippa se hur äcklig jag är" berättar Almerfors.
"Jag har fått hem konstiga brev tidigare, och att folk slagit in grejer i bildäcken, men det här var värre och personligt".
Att vara politiker, särskilt lokalpolitiker, kan verkligen vara otacksamt. Man lägger ner engagemang och tid, inte sällan sena kvällar och helger, för att göra sitt samhälle bättre. Det plöjs handlingar, filas på budgetar och läggs förslag. Om "tacken" är att få skit kommer inte särskilt många att orka.
I en ny studie om hot mot lokalpolitiker uppger så många som 43 procent att de upplever hot och hat (SVT, 2/4). Bland exemplen från den studien fanns sådant som att få en hängsnara i brevlådan, bli spottad i ansiktet i livsmedelsaffären och få dödshot mot familjen.
Nyligen berättade Mikael Johansson (M), som på grund av påhopp och hot hoppade av uppdraget som regionstyrelsens ordförande i Kronoberg, om lättnaden över att ha lämnat uppdraget (Dagens Samhälle, 4/5). I intervjun refererades det till brev som skickats hem till honom: "Ett av breven pryds av två teckningar. En där hjulet på en bil plötsligt lossnar mitt i farten. En där Mikael Johansson hängs i en snara." I ett annat stod det "Du har fan i mig förverkat din rätt att leva”.
Almerfors säger att hon förstår att Johansson lämnade: "Vi är alla människor och någonstans går en gräns. Men vad får vi då för förtroendevalda?"
Orkar hon stå i valstugan efter händelsen i fredags?
– Jag ska dit igen i dag. Det bästa man kan göra är att inte vika ner sig.
Almerfors nämner att det finns snälla människor, också. Som när justitieminister Gunnar Strömmer och hon knackade dörr i Fålhagen i lördags och några födelsedagsfirare ville bjuda dem på ett glas champagne.
Men vi borde ha kameraövervakning på Stora torget, säger hon. "De var inte på när jag utsattes i fredags, inte heller fanns det poliser eller ordningsvakter. Det ska inte behöva hända något allvarligt för att kamerorna ska slås på".