Lite hjälp kan ge mycket mer i pension

Skygglapparna sitter hårt på många svenskar som närmar sig pensionsdagen.

Pensionsmyndigheten gör insatser för att informera allmänheten om deras pensioner.

Pensionsmyndigheten gör insatser för att informera allmänheten om deras pensioner.

Foto: Jennifer Glans/Pensionsmyndigheten

Ledarkrönika2020-12-25 07:22
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De som skulle behöva veta mest om sin pension är de som vet allra minst. ”Yngre, lågutbildade, kvinnor och låginkomsttagare vet i genomsnitt mindre och har i lägre utsträckning förberett sig inför sin pensionering”, lyder slutsatsen i en ny studie av Ifau (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) där 3 000 svenskar i åldern 31-60 år har intervjuats om synen på sin pension.

Psykologiskt är detta lätt att förstå. En 35-åring som bestämt sig sent för ett jobb och sedan jobbat ganska lite, kanske mycket deltid, vet naturligtvis om att det inte ser så bra ut på pensionskontot. Hen tänker att hen borde agera på något sätt, men det är väldigt lätt att skjuta upp sådana beslut när det återstår många år till pensionsdagen. Vid 55 års ålder kan skygglapparna sitta ännu mer fast förankrade. Ingenting kan rädda mig nu förutom ett mirakel, tänker man. Staten? En lottovinst?

Men i befolkningen finns också alla mellanvarianter. Folk som slitit på jobbet i 40 år och sedan får en chock när det visar sig att de bara får ungefär halva lönen i pension. Trots att det skulle ha krävts ganska små handpåläggningar för ett annat utfall. En obetydlig summa i månadssparande. Eller en flytt av tjänste- eller premiepensionen, i tid eller rum.

Nästan åtta av tio anser att pensionssystemet är för komplext för att kunna sätta sig in i. Det är det också, i detaljerna. Men principen är väldigt enkel, med kopplingen till livsinkomst. Därför vet man också när i livet som inbetalningarna viker nedåt, och det kan åtgärdas omedelbart. Till exempel genom att två personer i ett hushåll delar på pensionsavsättningarna när den ena av olika skäl jobbar mindre under en period.

De komplexa delarna kan man med fördel låta experterna, rådgivarna, ta hand om. Dessa bara längtar efter att få sätta tänderna i ditt pensionskapital. Mot en avgift, förstås, se upp med storleken på denna! Några råd som kan vara mycket användbara för en som snart ska gå i pension kan vara att fortsätta jobba något år till om man har möjlighet. Arbetsåren efter 65 år innebär betydligt lägre skatt. Man kan också vänta med att ta ut tjänstepensionen för att få en jämnare inkomst under alla sina år som pensionär.

Alla kommer inte att kunna påverka sin pension. En del har jobbat så lite att de är beroende av en garantipension. Och den är inte hög även om man också har rätt till bostadstillägg. Men för det stora flertalet skulle en liten insats kunna göra stor skillnad. Skygglapparna måste av, och man ska inte vara rädd att ta hjälp.