Liberala ledare borde lära av Macron

De franska väljarna vet förhoppningsvis bättre än att föredra Marine Le Pen.

Snart dags för andra - och avgörande - omgången i det franska presidentvalet.

Snart dags för andra - och avgörande - omgången i det franska presidentvalet.

Foto: AP Photo/Francois Mori

Ledarkrönika2022-04-13 06:51
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Marine Le Pen har på sistone fått kritiska frågor om sin relation till Vladimir Putin - som hon tidigare har sagt sig beundra. Inför valrörelsen 2017 fick hon mångmiljonlån av en rysk bank. Ändå ser det ut att bli en jämn match mellan henne och Emmanuel Macron i det franska presidentvalets andra och avgörande omgång.

Den första omgången gav Macron 27,8 procent, och Le Pen 23,2 procent, i väljarstöd. Le Pen lär få med sig väljare som röstat på den radikalare högernationalistiska Éric Zemmour, men risken är även att en del som röstat på vänsterradikalen Jean-Luc Mélenchon väljer henne. Även om Mélenchon till sina väljare nyligen sade att "ni ska inte stödja Le Pen", är det i vanlig ordning en blandning av plånboksfrågor, kultur och identitet som kan få vänsterväljare att föredra en politiker som Le Pen framför en liberal. 

I Frankrike, som varit hårt drabbat av islamistiska terrordåd, är frågor om extremism och segregation alltjämt aktuella. Le Pen kampanjar bland annat för slöjförbud på allmän plats. 

I Sverige hävdas det ibland att Macron skulle rört sig "högerut" i värdefrågor, närmat sig Le Pen, senast i en utrikeskommentar i Dagens Nyheter (12/4). Analysen haltar.

Efter mordet på läraren Samuel Paty - som blev knivhuggen av en ung islamist hösten 2020 - lade Macron fram en rad förslag för att bekämpa islamism. Observera: islamism, inte islam eller muslimer. Presidenten betonade nämligen att Frankrike även är ett muslimskt land och han talade i positiva ordalag om undervisning i arabiska (Le Pen protesterade). 

Vad Macron också sade, på minnesstunden för Paty, var att han inte tänker fördöma Muhammedkarikatyrer. Bland hans politiska förslag fanns att utländska imamer ska ersättas av franska imamer, obligatorisk förskola och en lag mot könsseparata badtider på offentliga badhus. 

Turkiets odemokratiske president Erdogan ilsknade till och påstod att Macron borde sinnesundersökas. Vad man än tycker i sak går det inte att etikettera Macrons idéer - en högre grad av statlig styrning – som "höger". Eller för den delen som främlingsfientlighet.

Den franska satirtidskriften Charlie Hebdo, med en tradition av att slå mot alla religioner, är vänster. I Mellanöstern är det inte sällan just vänstern som slåss mot könsseparation och islamism.

Vad Macron gör är i stora drag det som liberala och progressiva ledare i fler länder borde göra. Och de franska väljarna vet förhoppningsvis bättre än att föredra en destruktiv politiker som Marine Le Pen.