Man ska förstås aldrig säga aldrig. Såväl Junilistan, Piratpartiet som Feministiskt initiativ är bevis på att även partier utanför riksdagen kan ta plats i Europaparlamentet – de gjorde i det i tur och ordning 2004, 2009 respektive 2014 (för att sedan lika raskt lämna efter en mandatperiod nere i Bryssel).
Men att avhoppade kristdemokratiska Europaparlamentarikern Sara Skyttedal skulle kunna göra om konststycket i valet om drygt två månader? Nja. Men påverka svensk politik kan hon ändå komma att göra.
Förra veckan registrerade Skyttedal partiet Folklistan hos Valmyndigheten, med tydligt sikte på Europaparlamentsvalet 9 juni. Utöver detta har även en ideell förening bildats och en logotyp registrerats.
Under hela sin politiska karriär har Skyttedal synts och hörts. Hon har varit en del av Kristdemokraternas högervandring. Fram till att hon föll i onåd hos sitt parti var hon en av de mest högljudda företrädarna för Ebba Busch-falangens kristdemokrater – där (i retoriken) konservatism är viktigare än kristendom, hårda tag mot kriminalitet och migration viktigare än mjuka värden och bistånd.
Det har gjort Sara Skyttedal populär, även om hon redan före petningen från KD:s valsedel hade tappat internt stöd efter sina cannabispositiva uttalanden.
Positionen som frispråkig och kontroversiell högerpolitiker kan vid första anblick tyckas tala för att Folklistan ska kunna göra vad tidigare Junilistan, Piratpartiet och Feministiskt initiativ gjort. Men det talar lika mycket till Skyttedals nackdel. Det saknas knappast frispråkiga konservativa partier och kandidater i valet i juni. Kristdemokraternas nya toppnamn, Alice Teodorescu Måwe, levererar ungefär samma åsiktspaket som Skyttedal, men i en något mer städad och välkammad förpackning.
Även Sverigedemokraterna har en framtoning som är snarlik den man kan anta att Folklistan kommer att ha.
Det är bevisligen möjligt för oetablerade partier att ta sig in Europaparlamentet. Det relativt låga valdeltagandet gör det lättare för uppstickare. Men varje gång det har lyckats har partierna kombinerat starka personliga företrädare med en ledig nisch i svensk politisk debatt. Och vad det gäller nisch för Folklistan så ställer redan M, KD och SD upp i valet.
Vad Folklistan däremot kan lyckas med är att knuffa ut Kristdemokraterna ur parlamentet. Partiets opinionssiffror är redan låga och om tillräckligt många KD-väljare i stället väljer Folklistan kan KD förlora sina mandat.
Ett sista långfinger från Sara Skyttedal till Ebba Busch. Mycket kan man säga om den före detta kristdemokraten, men hon vet att göra avtryck.