Låt folk dricka alkohol på Fyrishov!

Vi kan och vill inte reglera bort varenda störande eller farligt element från offentligheten.

Det är inte rimligt att ropa efter förbud så fort en enskild person beter sig olämpligt.

Det är inte rimligt att ropa efter förbud så fort en enskild person beter sig olämpligt.

Foto: Sven-Olof Ahlgren/Cassandra Grönlund

Ledarkrönika2020-07-07 02:24
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De allra flesta har något som de anser är farligt, moraliskt förkastligt eller bara störande, som de önskar bort ur offentligheten. Nyligen publicerade Aftonbladet texterna “Egen pool borde förbjudas” (25/6) och “Vattenskotern måste förbjudas” (29/6). Visst stör man sig rejält på vattenskotrar som förstör djurliv och badgästers ro. Och visst är det illa att fylla poolen till bredden med vatten i tider av vattenbrist. Men förbud?

Förra söndagen blev det rubriker efter att en alkoholpåverkad mamma blev utslängd från Fyrishov. Händelsen har sedan dess genererat ett upprop för att förbjuda alkoholservering på det kommunala badet (UNT 2/7). 

Visst ska vi diskutera barns trygghet och alkohol i offentliga lokaler och på offentliga platser. Det är ingen självklarhet. Naturligtvis bör inte alkohol serveras i exempelvis skolor. Men det är inte rimligt att ropa efter förbud så fort en enskild person beter sig olämpligt. Klagomålet om alkoholservering vid Fyrishov är nämligen det första som Uppsala kommun fått in på hela 21 år (!). Helene Lundevall, projektkoordinator på Fyrishov påpekar att “Det är ytterst sällan som något sånt här händer, men det är beklagligt när det gör det” (Aftonbladet, 2/7)

Fyrishov är inte heller enbart till för barn. Vuxna grupper kommer också dit för att umgås. Ska alkohol förbjudas på Fyrishov, varför inte då på varenda offentlig badplats i hela Uppsala?

Men framför allt: hade varenda person som ropade efter förbud fått sin vilja igenom hade samhället blivit oerhört grått och trist. Dessvärre tycks förbudsivern vara en ryggmärgsreflex hos många. Lyssna gärna på “Ring P1” för inspiration. Allt från glassbilen, engelsk-svenska nyord, stearinljus, tjocka personer, nötter, nakenhet, parfym och reklam ska förbjudas, eller i alla fall på ett eller annat sätt plockas bort från offentligheten. För att inte tala om det relativt nya förbudet mot rökning på uteserveringar. Ja, varför inte förbjuda allt som folk stör sig på?

Den berusade mamman på Fyrishov som inte kunde ta hand om sitt barn uppförde sig naturligtvis förkastligt. Men vakterna förde ut hela sällskapet. Fyrishov ska se över sina rutiner. 

Vi kan inte reglera bort varenda störande eller farligt element från offentligheten. Alla har ett eget ansvar. Och enskilda personer har inte rätt att kräva att just det de stör sig på ska förbjudas. Det sker nämligen alltid på bekostnad av alla andra människors frihet.