Låt fallet Abdirizak Waberi bli en läxa

Svenska skolpengar ska inte gå till islamistparti och sexklubbar.

Ledarkrönika 10 november 2021 13:54
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Det har på sistone stormat kring Römosseskolans tidigare rektor Abdirizak Waberi. På onsdagen kom Expressen med ett nytt avslöjande efter att tidningen granskat Waberis kontoutdrag för bolaget ”Primus utbildning” (10/11). I ett stort uppslag kunde man läsa: ”Elevernas pengar gick till sexklubbar i Thailand”. Och det rör sig om ett flertal sexklubbar, ”vuxenhotell” och lyxhotell. 

Tidigare i veckan väckte Ekobrottsmyndigheten åtal om grov förskingring, av pengar från skattefinansierade Römosseskolan, mot Waberi. Pengarna har bland annat gått till ett islamistparti som Waberi leder i Somalia.

 

Hur kommer det sig att Waberi var riksdagsledamot (M) 2010-2014 och under så många år fick driva en skattefinansierad skola?

Till hans försvar ska sägas att han tidigt var öppen med sina islamistiska åsikter. Redan 2006, som skolrektor, sade han till RFSU:s tidning Ottar att en man får slå sin fru. När Waberi sedan blev riksdagsledamot var vi många som ifrågasatte lämpligheten. Bahareh Andersson, feministisk muslim med rötter i Iran, skrev flera kritiska artiklar (GP, 23/10 2011). Hon varnade för att det sågs mellan fingrarna på könsseparation och hedersförtryck, och sökte gång på gång förgäves svar från svenska makthavare.

 

Sanningen är att flera partier, likt Moderaterna, har haft representanter som uppenbarligen inte delar partiernas hållning i frågor som rör jämställdhet och hbtq-rättigheter. 

Under valåret 2018 avslöjades ”skandaldomen” i Solna tingsrätt. Två centerpartistiska nämndemän hade då friat en man för misshandel. I domen stod det att den anklagade mannen kom från en bättre familj än kvinnan. Att kvinnan ”anmälde det till polisen, minskar hennes trovärdighet”, stod det också. Ebtisam Aldebe, den ena centerpartisten i tingsrätten, hade varit öppen med att förespråka särlagstiftning utifrån ”islamska principen”. 

Feministiska Miljöpartiet var våren 2016 nära att välja in Yasri Kahn, som vägrade ta kvinnor i hand, i partistyrelsen.

Socialdemokraternas Broderskapsrörelsen - numera Socialdemokrater för tro och solidaritet - tonade ner homosexuellas rättigheter i dokumentet som riktade sig till muslimska väljare 2010. Omar Mustafa, som hade bjudit in flera talare med antisemitiska och homofoba åsikter, valdes 2013 in som suppleant i partistyrelsen.

 

Listan kan alltså göras lång. Det offentliga Sverige måste sluta sänka ribban för personer i jakt på "mångfald", i synnerhet för uppdrag som lagstiftare (riksdagsledamöter) eller skolledare. 

Låt fallet Waberi bli en läxa.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa