Könsseparata badtider på kommunala simhallar, särskilda tider för kvinnor och flickor, är en anpassning till hedersnormer. På senare år har dessa tider tack och lov tagits bort på flera håll, bland annat på Gottsundabadet. Jag brukar titta in vid entrén till badet när jag är i krokarna, bara för att dubbelkolla att könsseparationen inte åter har dykt upp på tavlan med öppettider.
Som jag också skrev i en text för några år sedan ("Det slutar inte med badtiden", 31/3, 2019) utökas könssegregationen till fler områden när man väl gett den grönt ljus på ett område. Om man sagt ja till att barn separeras på skollektioner och i simhallen, med vilket argument kan man sedan säga nej till exempelvis en flickavdelning på biblioteket?
Politiker borde vid det här laget ha hört begrepp som hedersförtryck och moralpoliser. Men i Stockholm verkar ledande politiker inte begripa vad det är frågan om. I höstas skrev Karin Wanngård, kommunstyrelsens ordförande i det rödgröna styret i huvudstaden, under ett utlåtande (8/11) där könsseparata badtider för kvinnor och flickor försvaras. Könsseparerandet beskrivs ha "stora positiva effekter". Man hävdar att "separat organisering för mindre privilegierade grupper" har "varit ett viktigt verktyg i jämställdhets- och jämlikhetsarbetet sedan slutet av 1800-talet".
Som om könssegregerat bad från tidiga åldrar, med religion och kultur som uttalat motiv, skulle ha med klassisk jämställdhetskamp att göra!
I stället för att ta bort de här badtiderna i förorter som Tensta ska nu också Husby drabbas, och även där drar man in "flickor". När statsminister Ulf Kristersson (M) i en partiledardebatt i TV4 häromdagen nämnde det som en "jättedålig idé", och sade att "pojkar och flickor" ska kunna simma ihop, blev Magdalena Anderssons (S) ingång en annan. Andersson, som bara för någon månad sedan höll tal på Fadimegalan arrangerad av föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, viftade i TV4 bort könsseparata badtider med "de här symbolfrågorna".
Inte undra på att lokala S-politiker som Wanngård inte ser, eller snarare inte vill se, problemet.
Att kvinnoföreningar hyr enstaka badtider är något annat än den här könsseparationen – där besökare, inklusive barn, samt personal av "fel" kön, portas. Det är en gåta att påstått progressiva politiker envisas med att gå de mest konservativa till mötes.
För oss som vuxit upp i områden som Gottsunda, och med hederskulturen, är det här allt annat än en futtig "symbolfråga".
Tro mig, vi vill inte ha det som i Iran.