Varför sabbar kommunen för Uppsalas foodtrucks?

Än en gång motarbetar kommunen företagande som gör Uppsala till en roligare och livligare stad.

Foodtrucksen bidrar med skattepengar och mat. Varför motarbetas de av kommunen?

Foodtrucksen bidrar med skattepengar och mat. Varför motarbetas de av kommunen?

Foto: Alva Kledzik

Ledarkrönika2024-07-18 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Situationen är tuff för Uppsalas foodtrucks. I en artikel i UNT (16/7) beskrivs det hur kommunen minskat antalet tillstånd för foodtrucks på S:t Eriks gränd, precis nedanför Domkyrkan. Anledningen är att kommunen hellre vill att foodtrucksen står på Vaksala torg. 

Tiderna för torghandel vid S:t Eriks gränd och Vaksala torg är vardagar klockan 07–21. På S:t Eriks gränd får man även stå på lördagar klockan 07–01. Från öppettiderna att bedöma får foodtrucks inte servera mat på söndagar, och inte heller lördagar på Vaksala torg. Ändå tycks kommunen inte vilja ge foodtrucks tillstånd att stå på S:t Eriks gränd. ”Vaksala torg är en bättre plats i nuläget” har kommunen påstått. 

undefined
Nok Boonvijitr säljer thailändsk mat i en foodtruck och hoppas att kunna sälja mat på söndagar.

Som bekant är Vaksala torg ett ganska tomt torg. Det är inte många kontor eller klubbar i närheten som gör att det kryllar av kunder som antingen vill köpa sig en snabb lunch eller en nattfalafel på väg hem från en blöt kväll. Eller tja, kvällsfalafel eftersom kommunens öppettider för foodtrucks inte tillåter falafel senare än så. 

Det är visserligen inte fel att vilja göra Vaksala torg mer levande. Men ett myllrande torg växer fram organiskt genom lättade regler för torghandel, alkoholservering och uteserveringar. Inte genom att kommunen tvingar foodtrucksen till det döda torget där de får sämre lönsamhet. 

Är det så att kommunen inte förstår att S:t Eriks gränd är bättre? Nejdå. ”Det är ju det bästa stället man kan stå på, men platsen har också ett stort historiskt värde och en bra utsikt över stan. Den lockar många turister som stannar där och tar bilder” menar kommunen. Det är en märklig motsättning. Turister kan ju ta bilder ändå? Förslagsvis med en falafelrulle i handen. Det är märkligt att kommunen visar en sådan fientlig inställning mot företagande till förmån för ett oklart intresse.

Det är samtidigt inte första gången kommunen uppvisar en sådan attityd. Det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem förbjöd nyligen Mimmis café att servera pastarätter för att det skulle konkurrera med befintlig verksamhet. I våras tvingades den sista restaurangbåten bort från Uppsala hamn, och några nya får heller inte tillkomma eftersom kommunens detaljplan sätter stopp för det. Uppsala kommun ligger på plats 270 av 290 när det gäller kommunpolitikers attityd till företagare i Svenskt Näringslivs företagsranking.

Varför gör kommunen detta? Här har vi drivna företagare som vill sälja sin mat. De genererar skattepengar till kommunen, mat till Uppsalaborna och lön till sig själva. Ändå sätter kommunen stopp för det genom att minutiöst utforma staden enligt sina egna grundlösa preferenser. Sluta, för tusan.

Karta: S:t Eriks Gränd