Kommunalråd Pelling (S) ser dig

Vi bör vara uppmärksamma på offentliga institutioner som har möjlighet att övervaka oss.

Vi ska kunna förvänta oss att statens kärnuppgifter fungerar adekvat.

Vi ska kunna förvänta oss att statens kärnuppgifter fungerar adekvat.

Foto: Foto: Cassandra Grönlund

Ledarkrönika2020-05-22 02:45
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Toppkommentaren på sociala medier under UNT:s nyhet (16/5) om utökad kameraövervakning i centrum är “Bara den som har något att dölja ogillar kameraövervakning på offentliga miljöer”. Mängder av hurrarop följer: ”Så bra. Låt dem övervaka hela stan”, “Helt rätt”, “Toppenbra” och “Trygghet!”. 

Men alla har naturligtvis något att dölja. Hade någon argumenterat på samma sätt om kommunalrådet Pelling (S) föreslog kameror utanför din trappuppgång, eller för den delen i ditt sovrum? Många övergrepp och våldsbrott begås som bekant av en närstående i hemmet.

Men nu ska fler kameror upp: på Stora torget och på Påvel Snickares gränd sitter tolv kameror som filmar kvälls- och nattetid. Pelling (S) menar att “vi skulle vilja ha kameraövervakning även på dagen” och det planeras samtidigt för fler bevakade platser. 

Sommaren 2017 började också ordningsvakter patrullera ett område på 1,5 kvadratkilometer kring Resecentrum, på Dragarbrunnsgatan och på gågatan (UNT 9/5 - 18). Detta tillfälliga initiativ permanentades och utökades med båda sidor längs med Fyrisån under december 2018 och förstärktes i februari 2019 (UNT 19/3 -19). 

Visst har Uppsala blivit en mindre trygg stad. Enbart 19 procent av flickorna på gymnasiet uppger att de känner sig trygga i innerstaden jämfört med 45 procent under 2013. Under 2019 blev ett antal kvinnor överfallna i centrum och samma år ägde 29 skottlossningar rum i Uppsala. Det finns fog för människors känsla av otrygghet.

Dessa kameror är således “en del av flera insatser för att öka tryggheten”, enligt Pelling (UNT 16/5). Men mer övervakning och större offentliga befogenheter bör inte hurras på för lättvindigt. Varje gång vi låter offentliga institutioner utvidga sina befogenheter kommer de institutionerna sannolikt inte att sluta använda sig av dem. Det kan knappast bli mycket tydligare än i Uppsala. Vi bör vara varsamma – och inte blint heja på drastiska åtgärder som hotar vår integritet.  

Det talas mycket om massövervakning från företag som Google och Amazon som samlar in mängder av data om oss. Men vi bör även vara uppmärksamma på de offentliga institutioner som har möjlighet att övervaka oss, avlyssna oss och använda sig av andra typer av data för att spåra oss. 

Så vad är svaret på otryggheten? Ja, vi betalar redan mängder i skatt. Vi ska kunna förvänta oss att statens kärnuppgifter fungerar adekvat. Varken ordningsvakter eller kameror ska ersätta fler synliga poliser.