Vad sysslar de egentligen med på äldreförvaltningen?

Det är lika oförståeligt som oförsvarbart att anställa en chef som står under polisutredning.

Chefsrekryteringen bidrar till bilden av en dysfunktionell äldreomsorg.

Chefsrekryteringen bidrar till bilden av en dysfunktionell äldreomsorg.

Foto: Adam Wrafter

Ledarkrönika2024-09-13 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Innehållet i korthet

  • Uppsala kommun har anställt en chef för äldreomsorgen trots att hon är under polisutredning för allvarlig misskötsel av sitt tidigare jobb inom äldreomsorgen i Göteborg.
  • Tidigare har hon tvingats sluta på två jobb på grund av misstankar bland annat om jäv och förskingring av skattepengar.
  • Dessa händelser visar hur illa äldreomsorgen sköts i Uppsala kommun och kräver en grundlig granskning och självrannsakan i chefsleden.

Klantskallarnas julafton eller Uppsala kommuns äldreförvaltning? Ibland är det svårt att veta. UNT avslöjade i onsdags (9/12) att en anställd chef inom Uppsalas äldreomsorg nyligen tvingats sluta i två kommuner på grund av misstankar om jäv, förskingring av skattepengar och andra grova försummelser.

Detta bara bidrar till bilden av en dysfunktionell äldreomsorg. De hittills rapporterade våldtäkterna inom hemtjänsten räcker för att ifrågasätta hur delar av förvaltningen styrs. Varför slutade man kräva utdrag ur belastningsregistret? Varför agerade man inte när 84-åriga Vera ringde och berättade vad hon utsatts för?

Men det finns alltså mer.

Uppsala kommun anser att man har en ”gedigen rekryteringsprocess”. Ändå anställdes en person som chef i äldreomsorgen trots att hon samtidigt var under polisutredning för att grovt ha misskött sitt jobb inom äldreomsorgen i Göteborg, också det i en chefsbefattning.

Hon ska enligt Göteborgs kommun ha köpt bland annat kläder för över 150 000 kronor av skattebetalarnas pengar. Därutöver anställde hon sin egen svärfar som lokalvårdare – utan att denne sedan utförde det jobb han anställts för. På grund av bland annat detta avskedades hon i november 2022, samtidigt som samtliga händelser polisanmäldes.

Ändå kunde hon anställas av Uppsala kommun. Trots att hon däremellan hunnit med att flytta från Göteborg till Uppland, få anställning i Östhammars kommun som chef i början av januari 2022 och sedan raskt få sparken när nya arbetsgivaren fick reda på vad som skett i Göteborg.

undefined
Lenita Granlund, förvaltningsdirektör, och Rasmus Sundström, avdelningschef, vid vård- och omsorgsförvaltningen.

Både Lenita Granlund, förvaltningsdirektör, och Rasmus Sundström, avdelningschef, förklarar att man alltid tar referenser vid nyanställningar, men att man behöver jobba hårdare för att inte bli lurade.

Jo, tack. Det är nog det minsta förvaltningen behöver göra. En bra start är att börja läsa UNT. Redan i februari 2023 skrev vi nämligen på nyhetsplats om chefen i Östhammar som fick lämna när hennes bakgrund blev känd.

Det är talande att Östhammar, låt vara efter anställningskontraktet hade skrivits på, klarar av att kolla bakgrunden på sina chefer, medan Uppsala misslyckas.

Vad den senaste veckans avslöjanden mer än något annat visar är hur illa äldreomsorgen i kommunen sköts, från toppen och nedåt. Om denna klantskallarnas julafton bara drabbade de ansvariga cheferna vore det väl en sak, men de som råkar illa ut är 84-åriga Vera och de andra äldre som utsatts för övergrepp.

Nu blir det bakgrundskontroller, men självrannsakan i chefsleden är också på sin plats. För de äldres skull.