I söndagens SVT Agenda intervjuades flygvärden Rasmus, en av många som permitterats av SAS och som erbjuds att gå en kurs för att börja jobba i vården. I inslaget framgår det att många privata vårdgivare hör av sig för att anställa dem. Samtidigt som Rasmus och andra i hans situation får en ny sysselsättning kan alltså arbetsbelastad hälso- och sjukvårdspersonal få avlastning. Som den arbetslöse flygvärden själv säger: Det är skönt att kunna göra ”något mer” i stället för att bli sysslolös. Det är helt rätt inställning.
Förhoppningsvis kommer vi att kunna se mer av det här, såväl företag som arbetslösa som byter bana. Men då måste man – just det – tänka om och nytt.
Nu kommer det larm om att jordbruket väntas drabbas hårt i sommar, då utländsk arbetskraft inte kan ta sig hit i coronatider. De gröna näringarna är beroende av att det kommer arbetare utifrån.
”Viljan att jobba i de här yrkena finns inte riktigt i Sverige”, som en lantbrukare - som inom kort kommer att behöva jordgubbsplockare - säger till SVT (29/3). Det har sagts att det inte har tillräckligt hög ”status” med dessa jobb, att det helt enkelt är svårt att locka svenska ungdomar.
I Finland, där många gårdar också är beroende av säsongsarbetskraft, uppmanar jord- och skogsbruksministern arbetslösa och permitterade att ta jobb inom jordbruket (Yle, 27/3). Det är ingen dum idé att uppmuntra folk att söka jobb där jobben finns.
Ekot rapporterar även att svenska kommuner ”skriker efter arbetskraft” för att täcka upp för sjukfrånvaro (30/3). Med andra ord finns det arbeten att söka.
P3 lade ut ett klipp där två unga tjejer berättar att de nu har blivit av med sina timanställningar. Det fick Liberala ungdomsförbundets ordförande Romina Pourmokhtari att reagera på Twitter: ”Jag förstår faktiskt inte varför man gör en nyhet av att timanställda konststudenter från Malmö fått sparken och är arga för att staten inte ger dem pengar.” Hon uppmanade också: ”Ta ansvar! Skaffa a-kassa! Spara pengar istället för att resa till Jamaica! Utbilda er till bristyrken!”
Pourmokhtari är inte utan poänger. Är man ung och studerande har man vanligtvis förutsättningar att lära sig nya saker och att hitta ett nytt extraknäck.
I en kris behöver staten gå in med stödåtgärder, men staten kan inte göra allt. Man har också ett eget ansvar för sin trygghet och för att hitta nya jobb.
Det är inte ”orättvist” som en av tjejerna nämner i P3-klippet, det är ett måste.