Förutsägelser om framtiden är bland det svåraste människan kan ta sig för. Men det är naturligtvis nödvändigt om man ska kunna förbereda sig. Ofta blir det fel, mer eller mindre, och det kan redan konstateras att spådomen ”inget blir sig likt efter pandemin” är mer fel än rätt. Det allra mesta faller tillbaka i sina hjulspår från 2019 så snart tillfälle ges tyvärr också övergripande och oönskade skeenden som ökade utsläpp av växthusgaser.
Redan pågående processer kan skyndas på av hemmalivet och restriktionerna, som färden mot ökad e-handel och ett kontantlöst samhälle. Men på ett vis kan ändå samhället förändras i grunden efter pandemin. Efter 15 månaders experimenterande har de flesta initiala hinder övervunnits. Svenskarna kommer inte alls i samma utsträckning att vilja gå tillbaka till arbetsplatserna i höst och det kommer att få konsekvenser.
En undersökning av 1 500 statsanställda av fackförbundet ST visar att endast fem (!) procent vill återvända till arbetsplatsen på heltid efter sommaren (P1 Morgon 16/6). Var femte vill i stället bara jobba hemma medan majoriteten ser växelvis jobb i hemmet och på arbetsplatsen framför sig. Det är radikala skillnader från när en liknande undersökning utfördes i höstas.
Anställda på stora myndigheter som Skatteverket eller Försäkringskassan är förstås inte representativa för hela arbetsmarknaden, men för en stor del om man också räknar in alla jobb i den privata sektorn där hemarbete fungerar väl. Totalt har mellan 30 och 40 procent av svenskarna jobbat hemma i någon utsträckning under pandemin.
Vad betyder då det här? Klart är i alla fall att samhället till många delar byggts upp kring närvaron av fysiska arbetsplatser. Många betalar stora summor för bostäder där jobben finns. Företag betalar i sin tur höga kontorshyror för att finnas där kompetensen finns. Den offentliga sektorn bistår, slutligen, med infrastruktur, kollektivtrafik och annat som får hela maskineriet att fungera.
Det finns baksidor när hemarbetet utvärderas. Innovation och utveckling är betydligt svårare på distans, konstaterar Skatteverkets HR-chef Daniela Eriksson i P1 Morgon. Hon pekar också på risken för social isolering, att kontakten med arbetskamrater är viktig, särskilt för vissa.
Alla kommer att pröva sig fram när coronapandemin är slut. Det kommer att bli hybridlösningar, försök som startas och tas tillbaka. Men det är få som saknar bilkön, den överfulla bussen eller tåget - efter 18 månader i frihet. Det samhälle vi känt kommer obönhörligen att stöpas om. På vissa sätt blir ingenting sig likt efter pandemin.