I går kväll sändes det sista avsnittet av debattprogrammet SVT Opinion. Programmet har, precis som föregångaren Debatt, anklagats för att vara gapigt. Men mötesplatser i public service - där toppolitikern möter förortstjejen med slöja, och "goa gubben" möter norrbottningen - behövs. Särskilt i tider av filterbubblor och polarisering.
Vi följer en amerikansk trend i såväl det partipolitiska landskapet som i det privata när folk redan i dejtingappen ber att få slippa bli kontaktade av personer med fel politiska åsikter. I sociala medier kastas det paj och missförstås medvetet, vem som säger något tycks ofta viktigare än vad som faktiskt sägs.
Nationalekonomen Andreas Bergh ringade in fenomenet filterbubblor i boken ”Två filter: Varför du har fel om nästan allt, men ändå inte vill ändra dig” (Liberal Debatt, 2017). Jag har nämnt den tidigare här på sidan, men den är värd att nämnas mer än en gång.
Bergh påpekar att vi tenderar att tro att utvecklingen i samhället och världen är sämre än vad den är, och att vi gärna lägger skulden för det på våra ideologiska motståndare. Det är mänskligt att göra det. I boken nämns bland annat en studie som visat att svenskar är onödigt pessimistiska om utvecklingen i världen. Frågorna handlade i det fallet om inkomstfördelning, fattigdom, analfabetism och hur stor andel som är vaccinerade. Forskning om psykologi visar att vi, även när vi ser positivt på vår egen situation, verkar tro att utvecklingen i samhället i stort är sämre än vad den är.
Och vi skyller som sagt gärna detta på våra meningsmotståndare.
Precis som i det verkliga livet söker vi likasinnade i så kallade "filterbubblor" på nätet. Vi vill få våra uppfattningar bekräftade, inte ifrågasatta. Bergh nämner en amerikansk undersökning som visade att såväl konservativa som liberaler, liberaler i amerikansk politisk kontext vill säga, blev upprörda av att läsa informationstexter som gick emot den egna uppfattningen. Många valde att ifrågasätta den nya informationen i stället för att ifrågasätta de egna åsikterna.
Det låter dystert. Men om vi blir medvetna om hur vi fungerar kan vi bättra oss, är Berghs poäng. Samhällsklimatet blir vad vi gör det till.
Vad än SVT hittar på efter nuvarande debattprogram är det viktigt att det finns ett folkligt program i public service, som bjuder in människor från alla möjliga håll och kanter. Det är inte hela världen om det ibland blir "gapigt". Hellre det än att vi alla parkerar för gott i respektive filterbubbla.