Är Uppsala redo om kriget eller krisen kommer?

Sveriges motståndskraft mot främmande makt börjar och slutar med dig och mig.

Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) skakade om Sverige förra året när han sade att det kan bli krig i Sverige.

Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) skakade om Sverige förra året när han sade att det kan bli krig i Sverige.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ledarkrönika2025-01-14 06:21
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Höggravid med andra barnet låg jag vaken och noterade vad vi behövde komplettera i vår hemberedskap, som vi inte hade hunnit ordna med efter flytten till en större bostad där hela familjen skulle få plats.

Då slog mig tanken: vad händer om Hesa Fredrik dånar över Uppsala och vårt äldsta barn är på förskolan?

Jag mejlade förskolans rektor och frågade vad de har för beredskapsplan om krisen eller kriget skulle komma hit.

Till slut somnade jag mot småtimmarna.

undefined
Vad gör förskolan när krisen eller kriget är här? Alla kommuners och regioners verksamheter behöver ha en beredskapsplan.

Det var ett år sedan, natten efter att ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) skakade om landet när han sade det som insatta redan visste: 

”Det kan bli krig i Sverige.”

Uppsala är en stad som har högt säkerhetspolitiskt värde.

Från flygflottiljen F-16 vid Gamla Uppsala kan JAS-planen snabbt lyfta för att försvara landet. Vid kris eller krig kommer Akademiska sjukhuset vara avgörande för att minska mänskligt lidande och rädda liv. Närheten till huvudstaden gör Uppsala intressant för främmande makt. Många i länet jobbar inom samhällsviktiga funktioner.

Det är därför av yttersta vikt att både myndigheter och privatpersoner i Uppsala ser över sin egen beredskap.

undefined
Ett plan lyfter på flygflottiljen F-16, Uppsala Garnison. Uppsala har ett högt säkerhetspolitiskt värde och är därför av intresse för främmande makt.

I skrivande stund pågår Folk och Försvars årliga rikskonferens i Sälen, där det säkerhetspolitiska Sverige samlats för samordna och stärka Sverige mot yttre hot. Det var där Bohlin höll sitt tal förra året.

Årets tema är ”Ledarskap och styrning för motståndskraft”. I grund och botten handlar temavalet om en frustration över att landets myndigheter, där kommuner och regioner ingår, inte är tillräckligt krismedvetna eller handlingskraftiga i sitt beredskapsarbete.

Trots att vi lever i det allvarligaste säkerhetsläget sedan andra världskriget, trots att tre år gått sedan Rysslands fullskaliga invasion, går det för trögt.

Det blev tydligt vid förra årets trafikstopp på E22, där folk i nära ett dygn blev fast i sina bilar i snöyran medan myndigheterna sköt ifrån sig ansvaret och pekade på varandra.

Myndighetschefer och anställda kan inte sitta på händerna och vänta på att någon ska berätta vad de ska göra.

undefined
Det är av yttersta vikt att både myndigheter och privatpersoner i Uppsala ser över sin egen beredskap. Följ den gula broschyren "Om krisen eller kriget kommer" som du har fått i brevlådan.

Det gäller inte bara att vara förberedd för det värsta.

Det handlar även om att stå pall mot hybridkrigföring, påverkanskampanjer, intrång och spionage – samt att kunna klara av ett strömavbrott eller utebliven vattenförsörjning. Även under årets kallaste månader.

Rektorn svarade mig om förskolans krisplan, in- och utrymningsövningar, förråd med krismat och att de snart skulle göra krislådor med diverse utrustning.

Gör som jag. Mejla din förskola, skola, bostadsrättsförening, kommunalråd, arbetsgivare och fråga om deras beredskapsplan. Rusta ditt hem enligt den gula broschyren du fått i brevlådan.

Vår motståndskraft börjar och slutar med dig och mig.