Inte så klyftigt om klyftorna

Den uppenbara valtaktiken från S har en mycket svag koppling till rättvisa och välfärd.

Krönika av Johan Rudström.

Krönika av Johan Rudström.

Foto: Fredrik Sandberg

Ledarkrönika2021-06-03 06:19
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den socialdemokratiska skattepolitiken börjar ta form inför valet 2022. Målet ska vara mindre klyftor och en rättvisare fördelning. De välbemedlade ska betala mer till välfärden, och de som kämpat under ett långt yrkesliv ska få en bättre pension. Verktyget är någon form av ny förmögenhetsskatt (”miljonärsskatt”), högre pensionsavgifter och att det ska bli mindre förmånligt att spara i aktier på investeringssparkonton (ISK). Det låter bra, tänker finansminister Magdalena Andersson (S). Och, i nästa sekund, ”tur att det inte blir verklighet”.

Efter drygt 20 års strid mot värnskatten är det dags igen. Borgerliga opinionsbildare rasar mot jobb och investeringar som uteblir, och om kapital som kommer att lämna landet. I sak har kritikerna rätt. Hur en eventuell ”skatt för de rikaste” än utformas kommer den varken att betalas av de rikaste eller ge några substantiella intäkter till statskassan/välfärden. Det vet man efter otaliga försök i Sverige och många andra länder.

Men det är inte meningen heller. Syftet med arbetsgrupperna och de kommande förslagen från S är att skapa konflikt, att få valet att åtminstone delvis handla om de klassiska höger/vänster-frågorna. En debatt om rättvisa och solidaritet kan man inte förlora, tänker S-strategerna. Frågan är om man då tänkt på alla strävsamma svenskar som försöker förbättra sin situation.

”De rika använder inte ISK-konton”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt till SVT (2/6). Det har hon alldeles rätt i. Sverige 2021 är inte Sverige på 1980-talet. De avgrundsdjupa klyftorna finns och har ökat, men gäller i allt högre grad utrikes födda som har långt till jobb och en fast inkomst.

Ett par i 50-årsåldern i Uppsala, en snickare och en undersköterska, får i dag ut 47 500 kronor i månaden efter skatt (ekonomifakta.se). De har låga lånekostnader och sparar rejält för sin framtid varje månad, särskilt till undersköterskan som jobbat deltid i perioder och kommer att få en lägre pension. Nu föreslår regeringspartiet - oklart hur men ändå - ett tak för deras ambitioner.

De verkligt rika har alltid gått fria i S-jämlikhetens namn. Aktieförmögenheter har man aldrig rört och arvsskatten har avskaffats. Techmiljardären i Danderyd kan sitta lugn den här gången också då fastigheter är undantagna, de räknas inte in i underlaget för miljonärsskatten. Villamiljonärerna lär bli ännu många fler och de strävsamma lönemiljonärerna kanske något färre om S får bestämma efter valet.

Men det får ju inte S. De här förslagen kommer någon, sannolikt Annie Lööf (C), att sätta stopp för. Vilket för oss tillbaka till finansministern och hennes tankar. Det är före valet vi ska använda det här: ”Minska klyftorna!”.