Inte fler ungar med modell Ungern

Ungrarna blir inte fler när barnafödandet görs till ännu ett område som staten vill styra.

Till råga på att befolkningen krymper, trots försök att locka kvinnor att skaffa många barn, så emigrerar ovanligt många invånare från Ungern, skriver Maria Ripenberg.

Till råga på att befolkningen krymper, trots försök att locka kvinnor att skaffa många barn, så emigrerar ovanligt många invånare från Ungern, skriver Maria Ripenberg.

Foto: Aris Oikonomou / TT / UNT

Ledarkrönika2019-12-03 15:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ungern har sedan decennier problem med befolkningsutvecklingen och satsar nästan fem procent (!) av BNP på att öka födelsetalen. Premiärminister Viktor Orbáns politik liknar ”blut und boden” (= blod och jord) – ett uttryck som ser blodet (rasen) som avgörande legitimitet för en nation. Orbán vill se fler ungerska barn, aldrig invandring. Han har nyligen bekänt sig till den fascistiska konspirationsteorin om ”det stora utbytet” som säger att ”onda krafter” vill byta ut Europas vita invånare. Talmannen Lázló Kövér säger att barnlösa är onormala och står på dödens sida. Deras val är inte privat: ”Att skaffa barn är en offentlig angelägenhet”.

För att fylla landet med nya ungrare får kvinnor låna motsvarande 345 000 kronor – räntefritt om de föder inom ett år. Efter tre barn avskrivs lånet. 90 000 betalas i bidrag till sjusitsig bil, och kvinnor som får minst fyra barn slipper inkomstskatt. Om man skiljer sig eller inte får barn inom fem år ska pengarna återbetalas – med ränta, på fyra månader.

Ungern har under ett antal år utvecklats i auktoritär riktning där pressfrihet, pluralism och civilsamhälle begränsas. Regeringen har kritiserats för antisemitiska utspel och kampanjer.

Därför borde alla varningslampor larma när Sverigedemokraterna ständigt återkommer till Ungern som idealland. Så sent som i våras, när EU inlett en granskning av Ungerns och Polens inskränkningar i rättsstaten, kallade SD:s Europaparlamentariker Peter Lundgren kritikerna en ”mobbningspluton” – och rosade Polen.

SD:s landsdagar förra helgen visade tydligt att partiet inte drar sig för att hylla fascistiska idéer. Som inbjuden talare fanns Thierry Baudet, partiledare för nederländska Forum för demokrati. Göran Dahl, en av Sveriges främsta experter på nyfascism, beskriver honom i tidningen Expo: en högerextremist som pläderar för ett helvitt Europa och beskriver EU som en judisk konspiration. Baudet, som vrider retoriken tillbaka mot rasbiologin, fick stående ovationer av SD-publiken.

Thierry Baudet är så klart en stor beundrare av Viktor Orbán, och menar att skulden till den demografiska nedgången i Europa stavas jämställdhet. Samtidigt visar nya siffror att den ungerska familjepolitiken tycks ha fått barnafödandet att minska ytterligare. Det är ju i samhällen där kvinnor både kan ha barn och göra karriär som födelsetalen blir störst, enligt forskningen.

Till råga på detta har 600 000 ungrare emigrerat det senaste decenniet. En familj som Svenska Dagbladet intervjuat ser ingen framtid för sitt barn i ett samhälle som försöker stänga ute allt som är ”främmande”.

Karta: Budapest