Från årsskiftet trappades det tillfälliga extra bostadsbidraget till barnfamiljer ned, från 40 procent mer i bidrag de föregående 18 månaderna till 25 procent. Från halvårsskiftet föreslår regeringen en höjning av högkostnadsskyddet för läkemedel, från 2 900 till 3 800 kronor, dessutom med förändringar i kostnadstrappan som missgynnar den enskilde.
Var för sig är detta två helt rimliga förändringar. Ett tillfälligt bidrag bör vara just tillfälligt och kopplat till externa händelser, som kostnadsökningen 2022-2023, för att undvika snedvridande effekter. Likaså bör egenavgifterna i välfärden både finnas och justeras med övriga priser om de ska fylla någon funktion. I det ena fallet handlar det om maximalt 775 kronor i mindre bidrag, i det andra om en knapp hundring i månaden i ökade kostnader för medicin.
Men. Det finns ett stort men 2025. Kostnadskrisen är inte över bara för att inflationen är under kontroll. Matpriserna har stigit med 25 procent på tre år, rapporterar Matpriskollen (SVT 7/1). Och de fortsätter uppåt. Hushållens inkomster släpar efter, minst sagt. Samtidigt kommer högen med räkningar där varje producent av varor och tjänster vill ha mer betalt. ”Kompensation för våra kostnader”, som det brukar heta.
Mest kompensation av alla vill fastighetsägarna ha. Fyratusen privata hyresgäster i Uppsala får cirka fem procents hyreshöjning 1 februari. De 17 000 hyresgästerna i Uppsalahem kan råka värre ut än så. Det kommunala bostadsbolaget har krävt en dubbelt så stor höjning, förhandlingarna bröt samman före jul och nivån ska nu avgöras av Hyresmarknadskommittén i nästa månad.
Tusenlappar till hyresvärden och stormarknaden, en lång rad hundringar åt en massa andra. Det är ganska breda grupper i samhället som drabbas av sådant som tidigare varit förbehållet de mest utsatta och de högst belånade. Någon i hushållet pluggar eller har gått ned på deltid. Plötsligt är det svårt att få ekonomin att gå ihop.
En regering som vill behålla förtroendet är tvungen att visa lite bollsinne i det här läget. Det är sant att man lyckats bekämpa inflationen. Principen om arbetslinjen är också viktig och löntagarna kommer att kompenseras på sikt med höjda reallöner och sänkt skatt. Men det hjälper inte alla genom 2025, till att börja med.
I stället för att signalera ”krisen över” och rycka ytterligare några hundringar från hushållskassan skulle man kunna meddela att pappas medicin inte blir 450 kronor dyrare under andra halvåret. Det skulle kosta väldigt lite och löna sig väldigt mycket, inte minst mentalt där hemma vid köksbordet. Titta, någonting som inte blir dyrare!