Ingen tvingar dig att titta på naken-tv

I socialistiska Flamman ifrågasätts idén om att nakenhet skulle behöva avdramatiseras.

Ledarkrönika 19 juni 2022 06:58
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

För två år sedan, när pandemin hade tagit fart, diskuterades förslaget att ta bort naturistbadet i Fjällnora. Eftersom antalet badgäster kommer öka behövs nakenbadarnas avskilda lilla yta för "vanliga" badgäster, löd resonemanget. Miljöpartiets kommunalråd Rickard Malmström uttryckte även att "barnfamiljer känner sig inte välkomna där vuxna människor går nakna", samt att nakenbadet inte skulle vara "en allmänt accepterad miljö" (SVT, 16/6 2020). 

Somliga verkar tycka att det är onödigt och märkligt med nakenhet. Men varför är avklätt så laddat?  

 

Nu har det brittiska programmet "Naked attraction", som har sänts i flera andra länder, kommit till Sverige. Programledaren Sofia Wistam har sagt sig vilja visa "oretuscherade kroppar" som alla är olika. I korthet går programmet ut på att deltagarna först och steg för steg får ses nakna, och att det till slut blir en dejt. 

Eftersom programmet sänds 22.05 får målgruppen sägas vara vuxna. Som många andra underhållnings- och dejtingprogram sänds det utanför public service (Discovery+). En av deltagarna, Ilona Eskfält, berättar för Nya Wermlands-Tidningen att det bland annat gjordes en psykologisk utvärdering när hon hade sökt till programmet (14/6). 

Vuxna som alltså frivilligt deltar, och vuxna som frivilligt tittar. Ändå har programmet beskrivits som kontroversiellt och fått kritik. Några exempel:

 

"Jag känner mig lätt traumatiserad." (Elle, 7/6).

"Det är fullkomligt jävla vidrigt i en tid av skitmycket ätstörda unga människor" (Aftonbladet, 11/6).

"Än så länge är det ingen som lyckats förklara varför det är så viktigt att avdramatisera nakenhet" (Flamman, 10/6). 

Eller som Karin Kajjan Andersson har klagat på Instagram (8/6): "OERHÖRT vitt i de första två avsnitten". Hon ogillar även att det i programmet ges komplimanger till de olika kropparna. "Så otroligt kontraproduktivt", menar Andersson.

Men varför skulle komplimanger som sådana vara fel? Om fler sökanden har olika hudfärger och olikheter kommer det förstås att märkas i programmet. Som en person skriver i kommentarsfältet på Instagram: "Är rullstolsanvändare och tror, om vi följer det brittiska konceptet, att vi kommer få se en hel del kroppar som är normbrytande."

Hur ett program med nakna människor skulle bidra till ätstörningar, som komikern Nour El-Refai befarar, har jag också svårt att se. Naken-programmet är ju inte direkt "Top model".

 

Ilona Eskfält, som alltså deltar i Naked attraction, säger att det inte alls kändes konstigt att vara naken i tv. Hon berättar att hon tänkte att "här är jag, så här ser jag ut". Med erfarenhet av skolmobbning var hon rädd för elaka kommentarer. Men som hon nämner för Nya Wermlands-Tidningen har hon nästan uteslutande fått "kärlek i kommentarfälten".

I årets sommarbilaga med tips på vad man kan hitta på i Uppland intervjuas Mia Sandberg och Rick Kelso som gärna nakenbadar i Fjällnora. Sandberg berättar: "Här kan du vara dig själv utan att bli bedömd efter hur du ser ut. Du får vara som du är och du blir accepterad oavsett".

Är det inte helt fantastiskt? Att människor bara kan få vara. Som tur är finns naturistbadet kvar även denna sommar.

I socialistiska Flamman ifrågasätts idén om att nakenhet alls skulle behöva avdramatiseras. Jag skulle vilja vända på resonemanget: Än så länge är det ingen som lyckats förklara varför det är så viktigt att dramatisera nakenhet. 

Den som ändå tänker "usch och fy" kan enkelt byta tv-kanal och plaska bland påklädda.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa