Ingen hjälp till ensamstående Anki

I valrörelsens slutskede finns det bara plats för energislukande villaägare.

Villaägarnas plånböcker är i fokus i valet.

Villaägarnas plånböcker är i fokus i valet.

Foto: Fredrik Sandberg

Ledarkrönika2022-09-08 15:52
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så kallade plånboksfrågor får stort utrymme i alla val. Just detta år, 2022, fanns ett antal ämnen som låg bra till. Först var det bidragen i spåren av pandemin, a-kassan, karensdagen och företagsstöden. Sedan kom allt att handla om pensionerna under en period, innan Putins invasion av Ukraina ställde allt på ända med inflation, stigande räntor och sjunkande bostadspriser.

Ändå inledde de båda statsministerkandidaterna Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) sin duell i Saluhallen i Uppsala i onsdags kväll med ett förstrött mumlande efter den första frågan. Det var den ensamstående mamman Anki i Uppsala som undrade hur hon skulle klara vintern, när matkostnaden gått upp med 4 000 kronor i månaden. Andersson: ”Vi vill stödja dem med minst marginal”. Kristersson: ”Vi ska inte lägga sten på börda”. Båda: ”Alla kommer inte att kompenseras för allt”.

Skälet till den avvaktande hållningen är att alla andra frågor som rör hushållsekonomin drunknat i fruktan för kommande elräkningar. Uppland (elområde 3) är inte värst drabbat, men det handlar ändå om en räkning på 85 000 kronor för typhushållet i en villa, enligt beräkningar från Handelskammaren (UNT 8/9). Det är 10 000 kronor mer per månad än förra vintern.

Det råder ingen oenighet om att hushållens ska kompenseras. Högeroppositionen är sedan en tid överens om ett högkostnadsskydd från 1 november, medan S-regeringen föreslagit en slags återbäring på avgifterna som gått till Svenska Kraftnät, totalt så mycket som 90 miljarder kronor.

Valstriden står i stället om vilka som orsakat energikrisen. Är det bara Putin och gaspolitiken, i kombination med den gemensamma europeiska elmarknaden? Nej, överföringskapaciteten spelar också en roll, därmed också tillgången på el i de olika områdena. Statsministern hamnar då på defensiven eftersom hon efter sju års regerande med miljöpartister på olika vis bidragit till kärnkraftens krympande roll som elproducent.

Kristersson har högre trovärdighet, då han skjutit regeringen framför sig i energifrågan och dessutom har ett enigt regeringsunderlag bakom sig. Men han får akta sig för att undervärdera Rysslands roll. Då spelar statsministern ut statsmannakortet: ”Försök att säga det till Liz Truss eller Macron”, röt hon på Saluhallens golv och pekade på elkrisen i hela Europa.

Det är oklart vem som blir vinnaren när röken lagt sig. Till förlorarna hör i alla fall garantipensionärer och alla som gått länge utan jobb, som lever knappt och trångt. För knappt ett år sedan satt de i förarsätet inför valet. Nu har de inte ens en saftig elräkning att kunna visa upp och få lite stödpengar för.