Sommarens våldsvåg och klimatrapporten från IPCC i början av augusti har satt avtryck i den svenska väljarkåren. ”Lag och ordning” respektive ”Miljö och klimat” rusar uppåt i undersökningarna från Novus (24/8). Om väljarna får lista viktiga frågor hamnar sjukvården fortfarande i topp, knappt före lag och ordning. Om man endast får välja en fråga toppar miljö och klimat, följt av invandring och integration och med lag och ordning på tredje plats.
Det är ingen vild gissning att tryggheten och klimatet blir de viktigaste valfrågorna om ett år, särskilt om pandemin klingat av. Partierna anpassar sig givetvis efter det. Måndag är deadline för regeringens valbudgetproposition och endera dagen, kanske redan på torsdagen, kommer de båda MP-språkrören att stå i strålkastarljuset med ett omfattande klimatpaket. Majoriteten av utrymmet på 74 miljarder kronor är ännu obrukat.
Klimatet är en ödesfråga, men det är också tryggheten på gator och torg. När lekande barn och tjänstgörande poliser träffas av förlupna kulor sätts något i rörelse, alldeles oavsett statistiken för dödligt skjutvapenvåld. ”Jag tänker flytta” sade Ossman i Gamlegården i Kristianstad (SVT 4/8) och får medhåll av boende i olika områden i Linköping och Södertälje. De är inte ensamma. Nio av tio skottlossningar i Stockholms län sker på allmän plats.
Svaret från regeringen är den budgetförstärkning på 2,5 miljarder kronor för nästa år som presenterades på onsdagen. En halv miljard ska gå till kommunerna för LVU-placeringar av unga, resten fördelas på hela rättskedjan från polisen till kriminalvården. Det är förstås välbehövliga tillskott, men som svar på samhällsutvecklingen knappast ett ”statement” från en sittande regering. Cirka tre procent av reformutrymmet var den värd, tryggheten.
Justitieminister Morgan Johansson (S) hävdar att regeringens satsningar på rättsväsendet är historiska. Konstigt vore det annars, med tanke på befolknings- och löneökningar. Statsminister Stefan Löfven har pendlat mellan uttalanden om att ”vi såg det inte komma” (SVT:s Agenda för två år sedan) till att gängvåldet byggts upp under decennier och nog egentligen beror på tillkortakommanden från alliansregeringen.
Amerikanska presidenter och brittiska premiärministrar brukar få 100 dagar på sig att sätta ett avtryck. Att skylla på företrädaren eller yttre omständigheter är ovanligt, det är full fart framåt som gäller. Vad kommer de svenska väljarna att säga om regeringens Löfvens år vid makten? Blev det för svårt att tillgodose behovet att tryggt kunna gå mellan hemmet, butiken och fotbollsträningen?
På onsdagseftermiddagen skottskadades ännu en man i Gottsunda, mitt emellan höghusen på August Södermans väg.