När det blir ebb ser man vem som har badat utan badbyxor. Citatet från finansmannen Warren Buffett illustrerar allmänt att saker inte är som de tycks vara. Översatt till Sverige 2023-2024: När vi fått normalräntor ser man vilka som levt över sina tillgångar. Diskret har en båt sålts för att kunna slutföra en köksrenovering. I värsta fall har bostaden fått säljas, sannolikt med förlust i osäkra tider.
Det fungerar på samma sätt i den offentliga ekonomin. Sverige har haft patologiskt snåla regeringar under hela 2010-talet, oavsett politisk färg, vilket kommit väl till pass under pandemin och senare under krisen med krig, inflation och rusande energipriser. De 290 kommunerna har agerat lite olika inför möjligheten att låna till drygt 0,5 procents ränta. För norduppländska Tierp innebar det en låneskuld på över två miljarder kronor, en av de högsta i landet per invånare (UNT 16/10 2020).
Kommunstyrelsens ordförande Sara Sjödal (C) har lyckats med två saker under sin tid vid makten, sedan 2018. Den styrande alliansen har vänt ett underskott till ett litet överskott och man har lyckats hålla låneskulden för kommun och kommunala bolag under kontroll. Vid ingången till 2024 uppgick den samlade skulden till 2,2 miljarder kronor och de till stor del bundna räntekostnaderna är fortfarande låga.
Men det håller naturligtvis inte i längden, att bara sköta driften och inte göra några investeringar. Byggnader förfaller och nya behov uppstår. Det var långt ifrån någon överraskning att Centralskolan måste rivas och byggas upp på nytt samt att Aspenskolan ska renoveras, till en total kostnad av 536 miljoner kronor (UNT 18/3). Men beskedet fick den politiska ledningen att tappa koncepterna en aning.
Sjödal vill utreda om ett privat företag kan bygga nya Centralskolan och hyra ut den till ett skolföretag. En ganska desperat åtgärd får man säga, som rör hälften av Tierps grundskoleelever i ett läge när förutsättningarna för friskolor är osäkrare än någonsin tidigare. ”Vi har inte de ekonomiska musklerna”, säger hon.
Det har inte heller oppositionsrådet Viktoria Söderling (S) vars parti tidigare lånat så friskt. Hon ser framför sig att ”höja skatteunderlaget” genom att ”locka hit fler invånare”.
Ingen talar om effektiviseringar, om vad kommunen kan göra för att skapa utrymme för investeringar. Sjödal är båtägaren som ser sig omkring efter nya friska pengar, något som kan säljas. Söderling är villaägaren som ringer till chefen och ber om en kraftig löneförhöjning när taket börjat läcka. De skulle ha tagit på sig badkläder i stället, innan de hoppade i det kommunalpolitiska vattnet.