Hittills har vaccinkrigarna kammat noll

Lika viktigt som att många vaccinerar sig är att respektera dem som väljer att avstå.

Krönika av Johan Rudström.

Krönika av Johan Rudström.

Foto: Johan Nilsson

Ledarkrönika2021-01-25 15:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är på många sätt klokt att låta vårdpersonal ingå i fas 1 i covidvaccineringen, tillsammans med äldre som bor i särskilda boenden eller har hemtjänst. Omsorgsjobbet kräver närhet till utsatta grupper som inte klarar sig själva och som står för en stor andel av coronadödsfallen. 

Men detta innebär också att många yngre erbjuds vaccin i det första skedet. I Region Uppsala har 23 procent av alla som vaccinerats till och med måndag varit under 40 år, och tio procent under 30 år. Det innebär i sin tur en risk för att fler tackar nej till vaccin. Bland de kommuner som redan hunnit avsluta vaccineringen av personal har 20-25 procent tackat nej (Jönköpingsposten, Nya Lidköpingstidningen, Norra Halland med flera). Det är en nästan dubbelt så stor andel som i befolkningen i stort där tolv procent säger nej till vaccin (Novus 29/12).

Det är inte så konstigt att den som själv har mycket låg risk för att drabbas svårt av coronaviruset inte vill stå först i kön för att vaccinera sig. Rädslan för biverkningar är den dominerande orsaken för att man tackar nej, det uppgav 87 procent i nämnda undersökning. Framför allt handlar det om att narkolepsin, som drabbade 394 av de 5,3 miljoner svenskar som vaccinerades mot svininfluensa 2009, lever kvar i det allmänna medvetandet.

Covidvaccinerna från Pfizer, Moderna och Astra Zeneca har testats på större patientgrupper än några tidigare vaccin. Att kartlägga alla biverkningar kommer att ta tid. Men omvänt – hårdföra vaccinmotståndare borde inte ha svårt att hitta ”misstänkta” fall när tiotals miljoner vaccinerats i USA och Europa. Men det har man. Sajten vaccin.me, som drivs av samma personer som skildrades i SVT-dokumentären Vaccinkrigarna (SVT Play), toppar med två artiklar: En anonym läkare (examen 2011) varnar för att ”vår utbildning om vacciner är otillräcklig”. Den andra artikeln handlar om en sjuksköterska i Tennessee, USA, som svimmade några minuter efter att hon vaccinerats, ”i direktsänd tv”.

Att vaccinera sig är frivilligt och man ska ha respekt för olika personliga bevekelsegrunder för att avstå. Före detta smittskyddsläkaren Anders Lindberg skriver i Läkartidningen (nr 16, 2013) att skepsis mot vaccin är lika gammalt som vaccinprincipen. Framgångarna glöms snart bort – ingen går runt och är tacksam för att landet är fritt från polio – medan verkliga eller misstänkta biverkningar samlas på hög. Tilliten till vaccin är ändå hög i Sverige och borde enligt Lindberg kunna behållas med ”en respektfull och nyanserad dialog”. Med fas 1 snart avklarad tyder som tur är också det mesta på att de svenska vaccinkrigarna strider förgäves.